Maslo ghí je zložené len z nasýtených tukov. Vďaka množstvu vitamínov E, C, niacín a minerálov, ako sodík, draslík, vápnik, železo, blahodarne pôsobí na náš organizmus a posilňuje náš imunitný systém. Pre ľudí, ktorí majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka alebo intoleranciu laktózy, je úplne najvhodnejším riešením. Nachádza sa v ňom vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, ktorá spomaľuje až zastavuje rast rakovinových nádorov. Znižuje cholesterol, napomáha pri lepšej koncentrácii a zlepšuje pamäť.
Čo je úplne skvelé, že ghí maslo je vhodné na studenú aj teplú kuchyňu. Má vysoký bod varu, takže ho smelo môžete použiť pri varení, pečení aj vyprážaní. Ghí maslo sa dá už bežne kúpiť v obchodoch, ale môžete si ho vyrobiť aj doma. Vyskúšajte náš postup výroby ghí masla.
Ingrediencie
- Porcia pre štyri osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, bez sóje, vegetariánsky.
- Čas prípravy: 45 minút.
- 1/2 l rastlinného mlieka bez laktózy,
- 1 šálka gaštanovej múky,
- 1/2 šálky ryžovej múky,
- 3 vajíčka,
- hnedý cukor/med na dosladenie,
- štipka soli,
- ghí maslo,
- lekvár/sladká kakaová nátierka z ghí masla (doplniť link na recept)
Postup
1. Zmiešame mandľovú a ryžovú múku. Pridáme vajíčka, mlieko a štipku soli. Vymiešame do hladka. Ak je cesto príliš riedke, pridáme múku.
2. Cesto osladíme trstinovým cukrom, alebo medom. Ak máte doma poruke perlivú minerálku, môžete vyskúšať pridať do cesta 1 – 2 PL. Palacinky budú vláčnejšie.
3. Maslo ghí necháme rozpustiť na panvici a palacinky na ňom vyprážame z každej strany približne 1 – 2 minútky. Plníme lekvárom, sladkou kakaovou nátierkou z ghí masla.
Želám vám dobrú chuť!