Navyše pomáhajú pri problémoch so zápchou, priaznivo ovplyvňujú trávenie a eliminujú riziko rakoviny hrubého čreva. Obsahujú totiž nerozpustnú vlákninu (rezistentný škrob), ktorá prospieva črevám. Ja som sa rozhodla batat zmixovať s tapiokovým pudingom, ktorý je tiež zdrojom nerozpustnej vlákniny. Výhodou týchto raňajok je, že si ich môžete pripraviť večer a ráno sú ešte zdravšie. Uložením takéhoto pudingu z tapioky a batatov na noc do chladničky sa množstvo rezistentného škrobu ešte znásobí. Ráno si ho stačí už len pribaliť do tašky.
Ingrediencie
- 1 väčší batat,
- 2 až 3 PL kakaa,
- 70 g tapioky v prášku,
- 250 ml mlieka (môže byť aj rastlinné, napr. mandľové).
Postup
1. Začneme tým, že si do horúcej vody dáme variť batat v šupke. To, či je už batat hotový, zistíme tak, že do neho ľahko pichneme vidličkou. Musí byť úplne mäkký. Keď je hotový, necháme ho vychladnúť a následne stiahneme šupku.
2. Pokračujeme prípravou pudingu. V mlieku uvaríme tapioku tak, ako keď varíme klasický puding. Puding bude hustejší.
3. Hotový puding dáme spolu s nakrájaným uvareným batatom do mixéra, pridáme kakao a podľa chuti môžete pridať aj med. Záleží na tom, ako veľmi sladký chceme mať dezert.
4. Na záver stačí už len všetko spolu poriadne zmixovať a zdravé raňajky sú hotové. Vrch pudingu môžeme poliať čokoládou, mandľovým maslom a posypať orieškami.