Tentokrát som s výsledkom nadmieru spokojná! Koláčik krásne drží a čo je dôležité, aj výborne chutí. Treba sa pripraviť na to, že s cestom sa trošku horšie manipuluje, ale dá sa to zvládnuť. A je úplne jedno, ako bude vyzerať, keďže pečenie s bezlepkovými múkami je vždy o niečo náročnejšie. Ja som mala najväčšie obavy, či sa cesto vôbec upečie, lebo ako som spomínala, s ryžovou múkou sa nekamarátim! Ak aj vás pri pečení chytia pochybnosti, verte mi, je to odskúšané a koláčik sa určite prepečie. Potrebujeme kruhovú formu priemeru 24 cm.
Ingrediencie
Cesto:
- 400 g ryžovej múky,
- 190 g masla izbovej teploty,
- 3 vajcia,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 2 polievkové lyžice práškového cukru,
- 40 g syru Philadelphia.
Plnka:
- 250 g jemného tvarohu,
- 85 g syru Philadelphia,
- 1 vajce,
- 1 žĺtok,
- 4 balíčky vanilkového cukru.
- 1 polievková lyžica práškového cukru,
- 1 polievková lyžica bezlepkového tapiokového škrobu,
- 250 g mrazených čučoriedok.
Postup
Začneme s prípravou cesta. Do misky si nachystáme múku a pridáme cukor s maslom. Prstami zmiešame tak, aby sa maslo s múkou trošku spojili. Následne pridáme celé vajcia a syr Philadelphia. Všetky ingrediencie zmiešame a rukami vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto dáme na hodinu odpočívať do chladničky.
Vychladnuté cesto rozdelíme na dve časti. Približne trištvrte cesta použijeme na spodok a vytvorenie okrajov. Zvyšok odložíme do chladničky. Kruhovú formu vystelieme papierom na pečenie, cesto rovnomerne roztlačíme po celom povrchu formy a vytvoríme okraje vysoké asi 4 cm. Takto pripravený korpus vložíme do chladničky a pustíme sa do prípravy plnky.
Všetky ingrediencie na plnku spolu zmiešame (okrem čučoriedok). Hotovú tvarohovú plnku vylejeme na pripravený zachladený korpus. Následne tvarohovú plnku posypeme čučoriedkami.
Z druhej polovice cesta si pripravíme mriežku. Cesto rozvaľkáme a nožíkom nakrájame na pásiky široké asi 1 cm. Pásiky poukladáme na tvarohovú plnku tak, aby sme vytvorili mriežku. Následne pásiky umiestnime aj po obvode, aby sme zakryli mriežku a zároveň vytvoríme pomocou vidličky ozdobný, vyvýšený okraj.
Hotový koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 50 minút, kým koláč nie je zlatohnedý.