Chili con Carne je typickým mexickým, resp. Texaským mäsitým jedlom. Nájdete naň milión rôznych receptov. V Texase sú reštaurácie, kde do originál verzie pridávajú aj čokoládu. Môžete vyskúšať, ja som to teraz vynechala. Základom je hovädzie mäso, cibuľka, fazuľa a potom už môžete pridávať všetko možné. Fantázii sa medze nekladú.
Chili sin Carne je vegetariánska/vegánska verzia Chili con Carne. Základ teda tvorí zelenina a namiesto mäsa som do tejto vegánskej verzie použila sójovú drť, ktorú kúpite bežne v hypermarketoch.
Ingrediencie
- Porcia pre 4 osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, bez vajec, vegetariánsky, vegánsky.
- Čas prípravy 60 minút.
- 2 PL olivového oleja,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 červenú cibuľku,
- 2 stredne veľké mrkvy,
- 1 červenú papriku,
- 2 x 400 g pretlačených paradajok,
- 280 g červenej fazuľky z konzervy,
- 100 g sójového granulátu,
- 250 ml zeleninového vývaru,
- čili,
- rasca,
- soľ,
- korenie.
Príloha
Basmati ryža
Extra dochutenie (nemusí byť)
1 ČL miso pasty, 2 PL balzamika, 2 PL čerstvého koriandra.
Postup
1. Cibuľku očistíme, nakrájame a opečieme na olivovom oleji do sklovita.
2. Pridáme pretlačený cesnak, nakrájanú mrkvu, papriku a všetko dochutíme soľou a korením. Podlievame vývarom a necháme dusiť približne 15 minút.
3. Po 15 minútach pridáme červenú fazuľku z konzervy, pasírované paradajky a sójový granulát. Premiešame.
4. Podľa potreby pridávame vývar. Varíme ešte 20 minút. Chili sin Carne ozdobíme čerstvým koriandrom, čili a limetkou. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do zmesi 1 PL miso omáčky a 1 PL balzamika.
Dobrú chuť!