Dominantnou surovinou tohto receptu sú datle. Na prvý pohľad nevyzerajú datle veľmi lákavo, obzvlášť pre deti. Ukrývajú však v sebe naozaj vitamínové bohatstvo. Sú plné prírodných cukrov, ktoré sú zdravšie ako všetky ostatné druhy cukrov a bohaté na vápnik, meď, chlór, železo, draslík. Vzácna v nich je aj kyselina pantoténová (B 5), ktorá sa stará o našu psychickú a fyzickú kondíciu, dodáva telu energiu, vitalitu a podporuje sústredenie.
Datle sa zvyknú označovať aj ako ovocie študentov, lebo podporujú koncentráciu. No, čo poviete, existuje lepšia desiata pre deti do školy?
Ingrediencie:
Cesto
- menšia štvorcová forma na pečenie cca 20 x 20 cm,
- 2 hrnčeky mandľovej múky alebo najemno pomletých mandlí,
- 1 hrnček mletých ovsených vločiek,
- 1 PL šťavy z citróna,
- 1 ČL prášku do pečiva,
- 2 PL lyžice kokosového, alebo hnedého cukru,
- 1 ČL škorice,
- štipka soli,
- 80 g rozpusteného kokosového tuku,
- 1 celé vajíčko.
Plnka:
- 220 g datlí,
- 150 g mrazených malín.
Postup:
1. Všetky ingrediencie na cesto spolu zmiešame a rukami vypracujeme cesto. Do formy dáme papier na pečenie. Oddelíme si väčšiu časť cesta, ktorú rovnomerne roztlačíme prstami do formy. Zvyšok cesta si odložíme na mrveničku.
2. Príprava plnky je veľmi jednoduchá. Mrazené maliny rozmixujeme spolu s datľami na hustú kašu. Hotovú plnku rozotrieme na pripravené cesto. Ja som na vrch plnky poukladala ešte pár celých malín, aby bol koláčik poriadne šťavnatý.
3. Do zvyšného cesta môžeme pridať trochu sekaných mandlí a celých vločiek. Touto mrveničkou posypeme koláč a jemne utlačíme. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov, pečieme približne 30 minút, kým koláč nezíska peknú zlatohnedú farbu.
Dobrú chuť!