Nakoniec vyhrala zvedavosť, predsa som ju vyskúšala, a nie je to až také zložité, ako sa to tvári. No a keď získate prax, je to vlastne úplne jednoduchý koláč. S týmto receptom som nadmieru spokojná, všetko presne sedí a cesto sa pri vaľkaní neprilepuje. Potrebujeme kruhovú formu s priemerom 24 cm.
Ingrediencie:
- 100 g masla,
- 3 PL medu,
- 300 g hnedého cukru,
- 1 ČL octu,
- 1 PL kypriaceho prášku,
- 2 celé vajíčka,
- 650 g hladkej múky.
Plnka:
- 2 smotanovo-vanilkové pudingy,
- 600 ml mlieka,
- 4 PL cukru,
- 250 g masla izbovej teploty,
- 1 sladené Salko,
- vlašské orechy na posypanie.
Postup:
1. Začneme s prípravou korpusu. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo a pridáme med, cukor a ocot. Poriadne premiešame a necháme trošku vychladnúť, na záver pridáme celé vajíčka. Keď nám vznikne pena začneme prisypávať múku. Premiešavame a nakoniec rukami vypracujeme pevné a trošku lepivé cesto.
2. Cesto si nožíkom rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na tenký cca. pol centimetrový plát. Je na nás či si zvolíme kruh, alebo štvorec. Ak chceme, môžeme cesto vykrojiť aj do kruhu.podľa formy na pečenie s priemerom 24 cm.
3. Pláty pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov približne 10 minút. Treba si to sledovať. Hotové pláty necháme vychladnúť a pripravíme si plnku.
4. Puding uvaríme podľa návodu na obale, necháme úplne vychladnúť a popri chladení ho neustále miešame, inak by sa nám mohli vytvoriť hrudky. Do vychladnutého pudingu primiešame maslo a na záver pridáme Salko.
5. Plát potrieme plnkou a položíme naň druhý plát. Postup opakujeme a na záver potiahneme celú Marlenku zvyšnou plnkou. Hotovú Marlenku po povrchu posypeme vlašskými orechmi.