O tom, či je grilovanie zdravé, alebo nie, sa vedie veľa diskusií. Jedno je isté, dávajte vždy pozor, koľko ktorá surovina na grile strávi času. Prepečené a sčernené mäso nebaví nikoho z nás. Doma najčastejšie využívame elektrický gril a keď sme na chalupe – gril na uhlie.
Gril na uhlie
Najstarší spôsob grilovania je priamo na ohni. Tento typ grilu by mal byť dostatočne veľký a správne nastavený tak, aby pomedzi uhlíky dobre prúdil vzduch. Rozohriate trvá okolo 30 minút, pričom takýto typ grilu si vyžaduje určitú zručnosť pri obsluhovaní. Pre mňa je tento spôsob grilovania veľmi romantický.
Elektrický gril
Zapojíte ho do zásuvky a nastavíte požadovanú teplotu. Rýchle, jednoduché, čisté a bezpečné. Elektrický gril môžete dokonca používať doma aj na balkóne.
Gril na plyn
Súčasťou grilu je plynová bomba. Najlepšie je mať doma aj jednu v zálohe. Nie je nič horšie, ako keď vám v polovici grilovania dôjde plyn. Pri plynovom grile si viete presne kontrolovať teplotu a pokrm je rýchlo hotový.
Ingrediencie
- Porcia pre 4 osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, bez vajec, bez sóje.
- Čas prípravy 90 minút.
- 1 pomaranč,
- 2 jarné cibuľky,
- 2 PL limetkovej šťavy,
- 2 PL sójovej omáčky (bez lepku),
- 4 PL medu,
- štipka himalájskej soli,
- 1 PL nastrúhaného zázvoru,
- 2 PL olivového oleja,
- najemno nakrájaná petržlenová vňať,
- 4 kuracie stehná (najlepšie domáce).
1. Pomaranč dôkladne umyjeme a nastrúhame kôru. Vnútro ovocia nakrájame na kocky.
2. Jarnú cibuľku najemno nasekáme a zmiešame ju v miske spolu s limetkovou šťavou, sójovou omáčkou, medom, nastrúhaným zázvorom, nakrájanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a himalájskou soľou. Ak máte radi trochu štipľavého až pikantného, neváhajte a pridajte do marinády aj chilli.
3. Zmiešajte spolu s pomarančom nakrájaným na kocky a môžete omáčkou potrieť kuracie stehná. Zakryte fóliou a dajte do chladničky na 60 minút marinovať.
4. Gril nechajte rozohriať na 180 – 200 stupňov, kuracie stehná rozložte na rozpálenú mriežku a grilujte z každej strany asi 15 minút. Ak vám ešte marináda zostala, počas grilovania ňou môžete potierať mäso.
5. Na ozdobu som použila nakrájanú mladú cibuľku a petržlenovú vňať.
Dobrú chuť!