Mne jeho chuť strašne pripomína perník, ktorý je o niečo viac šťavnatý. Dlho som hľadala ten naj recept a vyskúšala som ich celkom dosť. Niektoré mi pripadali až príliš mokré, lebo do nich išlo zbytočne veľa mrkvy. No tento recept je podľa mňa presne vyvážený a je to ten naj recept na poriadny mrkvový koláčisko. Navyše okrem toho, že sa trošku potrápite strúhaním mrkvy, je to vlastne hrnčekový koláč, pri ktorom len všetko zmiešate v miske a šupnete piecť.
Ingrediencie:
- 4 celé vajcia,
- 1 a štvrť pohára oleja,
- 2 hrnčeky hnedého cukru,
- 2 hrnčeky polohrubej múky,
- 1 malá lyžička kypriaceho prášku,
- 1 malá lyžička sódy bikarbóny,
- 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy,
- 2 PL mletej škorice,
- 1 hrnček mletých vlašských orechov,
- kruhová forma priemer 27 – 30 cm.
Postup:
1. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom a pridáme olej. Postupne začneme pridávať suché ingrediencie – múku, škoricu a kypriaci prášok so sódou bikarbónou. Poriadne premiešame. Cesto bude naozaj husté.
2. Do cesta striedavo primiešavame nastrúhanú mrkvu a pomleté orechy. Všetko poriadne premiešame a vylejeme do formy.
3. Pečieme na pri teplote 180 stupňov približne 60 minút. Hotový koláč môžeme potrieť džemom a horkou čokoládou, alebo vyšľahaným mascarpone s vanilkovým cukrom. No dobre chutí aj len taký samotný.