Hokkaido sa u nás teší veľkej obľube. Oranžové hokkaido obsahuje veľa betakaroténu a veľa vitamínov, hlavne vitamín A, C, E, B. Blahodarne pôsobí pri žalúdočných ochoreniach. Zmierňuje poruchy obličiek a srdcové problémy.
Výborná je v šalátoch, a dokonca sa z nej pripravujú aj sladké dezerty. Pripravujte ju vždy so šupkou, ktorá tepelnou prípravou zmäkne. Vyťažíte tým čo najviac prospešných látok pre organizmus.
Ingrediencie
- 1 ks hokkaido tekvice,
- 2 ks mrkvy,
- 2 ks zemiaky,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1/2 litra zeleninového vývaru,
- 2 PL olivového oleja,
- soľ,
- korenie.
Na ozdobu
- rastlinná smotana,
- petržlenová vňať.
Postup
1. Tekvicu umyjeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Nešúpeme! Hokkaido tekvice sa naozaj nešúpu, jednak to ide veľmi ťažko, je to veľmi prácne a okrem toho šupka je jedlá, chutná a zdravá. Po uvarení alebo pečení zmäkne a môžete ju zmixovať. Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky.
2. Na olivovom oleji opražíme nakrájanú tekvicu, pridáme mrkvu a všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme zemiaky a varíme približne 20 minút.
3. Polievku dochutíme soľou, korením, roztlačeným cesnakom a zmixujeme. Kto má chuť, do polievky môže pridať rastlinné alebo klasické mlieko, prípadne smotanu.
Želám vám dobrú chuť!