Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Práve tie zlepšujú pamäť a pomáhajú pri prevencii nádorových ochorení. Losos je významných zdrojom bielkovín, obsahuje vitamíny A, D a selén. Má protizápalové účinky a do nášho jedálnička by sme ho mali práve vďaka týmto benefitom zaradiť pomerne často.
Ingrediencie
- Porcia pre 4 osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, vegetariánsky.
- Čas prípravy: 30 minút.
- 250 g filety z lososa,
- 1 biela cibuľka,
- 250 ml smotany na šľahanie (bez laktózy),
- 500 ml mlieka (bez laktózy),
- 50 g masla (bez laktózy),
- 1 PL hladkej múky (bez lepku – Schär Mix B alebo Novalim Uni),
- čili,
- čerstvé bylinky na ozdobu,
- citrón na pokvapkanie a ozdobu,
- soľ.
1. Cibuľku nakrájame najemno. V hrnci rozpálime maslo a opražíme na ňom do sklovita nakrájanú cibuľku. Pridáme lyžicu hladkej múky, chvíľu miešame a pridáme studené mlieko. Do polievky vložíme lososa a varíme približne 15 minút. Ochutíme soľou a pridáme čili – podľa toho, kto koľko znesie. Nakoniec prilejeme ešte smotanu.
2. Lososa vyberieme a odkrojíme z neho približne dva centimetre. Opečieme ich na panvici a použijeme na ozdobu polievky. Zvyšok lososa opäť vložíme do polievky a zmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme. Polievku podávame pokvapkanú citrónovou šťavou, ozdobenú kúskami prepečeného lososa a čerstvými bylinkami.
Tip: Do polievky môžeme pridať na mierne zahustenie a pre ešte lahodnejšiu chuť varené zemiaky.
Dobrú chuť!