Počas víkendu sme boli u našej babky na Orave a toto leto sú tu huby o niečo skôr ako obvykle. S deťmi sme sa vybrali na kuriatka, hneď ako sme sa dozvedeli, že rastú. Ja som tradične nenašla ani jedno, ale aspoň som sa poprechádzala s prázdnym košíkom po lese. :-) Deti nazbierali plný košík. A hneď som im aj vykúzlila hubovú polievku. Je to veľmi rýchly, chutný a naozaj overený recept od našej babky.
Ingrediencie
- Porcia pre 4 osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy a vegetariánsky.
- Čas prípravy 45 minút.
- 300 g kuriatok,
- 2 mrkvy,
- trochu zeleru,
- 1 jarná cibuľka,
- 1 petržlen,
- olivový olej,
- himalájska soľ.
Na ozdobenie
- smotana na varenie bez laktózy,
- petržlenová vňať,
- štipka kurkumy.
1. Cibuľku, zeler a petržlen očistíme a nakrájame. Kuriatka dôkladne umyjeme a mierne opražíme na oleji, približne 5 minút.
2. Zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a varíme 30 minút. Dochutíme soľou. Nezabúdajme, že huby solíme až po tepelnej úprave, inak púšťajú veľa vody. Dovarenú polievku zmixujeme ručným mixérom do hladka. Ja som ešte do polievky primiešala 1 ČL kurkumy na dochutenie. Na ozdobenie môžete použiť sladkú alebo kyslú smotanu, prípadne grécky jogurt a petržlenovú vňať.
Dobrú chuť!