Ak chcete na Silvestra aj vy ohúriť takouto úžasnou čoko tortičkou, zahoďte obavy a pustite sa do nej! Prvé, čo si budete musieť zadovážiť, je tortová forma s priemerom 17 až 20 cm. Nie je to tá klasická veľkosť, na ktorú sme zvyknuté. S malým korpusom sa pracuje oveľa ľahšie a aj zdobenie vám pôjde od ruky. Takže držím palce, nech sa vám podarí!
Korpus, ingrediencie:
- 4 vajcia,
- 140 g práškového cukru,
- 3 PL slnečnicového oleja,
- 3 PL vody,
- 125 g polohrubej preosiatej múky,
- 35 g preosiateho kakaa,
- 1 ČL prášku do pečiva,
- štipka soli.
Plnka, ingrediencie:
- 2 x 250 ml smotany na šľahanie,
- 100 g horkej čokolády,
- 250 g mascarpone,
- 200 g Nutely,
- višňový džem na potretie korpusu.
Cesto, postup:
1. Ako prvé si oddelíme žĺtky a bielky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Počas šľahania postupne pridávame cukor.
2. Keď máme cukor poriadne zašľahaný, pridávame žĺtky, vodu a olej.
3. Do misky si nachystáme všetky suché ingrediencie. To znamená múku, kakao, prášok do pečiva a všetko spolu premiešame.
4. Suchú zmes postupne primiešavame do tekutej časti cesta.
5. Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie. Okraje tortovej formy nemusíme potierať maslom. Cesto nalejeme do pripravenej formy, dáme piecť na 180 stupňov a pečieme cca 25 až 30 min. Záleží od rúry.
6. Upečený korpus necháme poriadne vychladnúť. Keďže sme okraje formy nepotierali maslom, korpus si najskôr po obvode uvoľníme tenkým nožíkom, až potom otvoríme okraj formy.
7. Korpus prerežeme na 3 rovnaké časti. Ja používam vrúbkovaný nožík, alebo môžete použiť pílku na korpusy.
Krém, postup:
1. Šľahačku si musíme pripraviť deň vopred. To znamená, že si ju treba prevariť spolu s čokoládou. Pokojne to necháme na jemnom ohni trošku povrieť. Potom ju odstavíme z plameňa. Vychladnutú šľahačku odložíme na noc odpočívať do chladničky.
2. Mascarpone si zmiešame spolu s nutelou. Poriadne premiešame, aby sa spojili.
3. Zachladenú čokoládovú šľahačku si vymiešame ručným mixérom do tuha.
4. Šľahačku zapracujeme do mascarpone s nutelou. A krém máme hotový. Pred plnením odporúčam krém dať ešte na hodinku do chladničky. Bude sa s ním lepšie pracovať.
5. Korpusy si potrieme višňovým džemom, aby bolo cesto krásne šťavnaté.
6. Na takto pripravené korpusy vrstvíme čokoládovú plnku tak, aby sme zakryli celý džem. Plnku môžeme navrstviť cca do výšky 1 cm. Je jej dostatočné množstvo, čiže sa nemusíme báť, že by nám neostalo na obtiahnutie torty.
7. Tortu si najskôr potrieme po bokoch plnkou. Časť plnky navrstvíme na vrch torty, a potom sa to celé snažíme už len pekne uhladiť.
8. Na zdobenie môžete použiť mleté lieskové oriešky, hobliny z čokolády alebo aj ovocie.
Tortu pred podávaním odporúčam dobre zachladiť. Moja to nestihla, musela absolvovať fotenie, a potom sme ju hneď zjedli.