Príprava sa môže zdať na prvý pohlaď zložitá, ale nie je to také zlé, ako to vyzerá. Na koláč budete potrebovať malú kruhovú formu s priemerom 16 cm. Táto veľkosť je úplne postačujúca, pretože koláčik je naozaj sýty, a taký malý trojuholník ku káve je presne akurát, aby ste neboli prejedení. Tento koláč si treba jednoducho vychutnať! Je plný samých dobrých surovín, ako sú oriešky, čokoláda, orieškové maslo, šľahačka a spomínané espresso.
Ingrediencie
Korpus
215 g Opavia – ovsené sušienky (môžete zameniť napr. za bezlepkové),
4 PL roztopeného kokosového oleja.
Čokoládovo-oriešková vrstva
180 g kešu orechov (cez noc namočených vo vode),
30 ml vody,
100 g horkej čokolády,
5 PL roztopeného kokosového oleja,
4 PL lieskovo-orieškového masla,
2 PL medu.
Espresso vrstva
3 žĺtky,
60 ml espressa,
120 ml mlieka,
3 PL škrobu (Zlatý klas)
250 ml smotany na šľahanie,
6 plátkov želatíny,
120 g hnedého cukru.
Karamel
100 g hnedého cukru,
100 ml smotany na šľahanie.
Postup
- Sušienky na korpus pomelieme a zmiešame s kokosovým olejom. Utlačíme do formy a dáme stuhnúť do chladničky.
- Horkú čokoládu rozpustíme s kokosovým olejom. Pri čokoládovej vrstve postupujeme tak, že všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. Keď je plnka hladká, navrstvíme ju na sušienkový korpus a dáme zachladiť do chladničky.
- Pri espresso vrstve postupujeme tak, že do menšieho hrnca si nachystáme žĺtky, cukor, mlieko a škrob. Pomaly zahrievame, kým nám nevznikne krémová konzistencia, ako keď varíme puding. Na záver primiešame espresso a krém necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme šľahačku. Želatínu dáme napučať do vody. Keď máme krém vychladený opatrne primiešavame po častiach šľahačku. Napučanú želatínu zahrievame, kým sa nerozpustí a následne pridáme trošku z plnky, a takto pripravenú želatínu primiešame do krému. Pri príprave želatíny stačí postupovať podľa návodu na obale. Hotový espresso krém nalejeme na orieškovú vrstvu a dáme zachladiť.
- Príprava karamelu – roztopíme cukor a keď sa úplne rozpustí, začneme opatrne prilievať smotanu.