Priznám sa, myslela som si, že z tohto koláča nič nebude... No práve naopak! Zaradila som ho medzi moje number one koláče. Ja mám proste koláče, ktoré upečiem iba raz, a potom koláče, ku ktorým sa vraciam a pečiem ich stále. K tomuto sa budem vracať určite často. No a dôvod, prečo som neverila, že tento koláč sa bude dať jesť, bol v spôsobe pečenia, ktorý je tak trochu netradičný. Ingrediencie na cesto sa totiž nezmiešavajú, ale rovno sa len sypú na plech. Sypké suroviny sa vrstvia s nastrúhanými jablkami a na záver sa na vrch koláča nastrúha maslo. Pri pečení sa maslo rozpustí a prejde do hĺbky koláča. Krásne to funguje a výsledkom je skvelý koláč, ktorý máte raz dva hotový. Stačí len nastrúhať jablká.
Ingrediencie:
- 1 hrnček detskej krupice,
- 1 hrnček hladkej múky,
- 1 hrnček práškového cukru,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 1 kg nastrúhaných jabĺk,
- 2 balíčky škoricového cukru,
- 180 g masla.
Postup:
1. Pripravíme si plech o rozmere 20 x 30 cm, alebo kruhovú formu s priemerom 27 – 30 cm. Dno poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Použijeme hrnček s objemom 300 ml.
2. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny.
3. V druhej miske poriadne zmiešame nastrúhané jablká so škoricovým cukrom.
4. Na dno vymasteného a múkou vysypaného plechu nasypeme sypkú zmes (sypeme toľko, aby sme nevideli dno plechu) vrstva vysoká približne 1 cm.
5. Na suchú zmes navrstvíme nastrúhané jablká. Znovu navrstvíme sypkú zmes a opäť jablká. Ukončíme to sypkou vrstvou a na vrch nastrúhame maslo (použijeme hrubé strúhadlo).
6. Takto nasypaný koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 minút.