Mne sa často stáva, že otvorím balenie, a potom ho aj niekoľko týždňov skladujem. Vždy sa ale snažím takéto suroviny nejako využiť, a potom z toho vznikne napríklad aj takýto jesenný koláčisko.
Ingrediencie:
- 3 vajíčka,
- 1 a ½ hrnčeka mletého maku, alebo makovej múky,
- 1 hrnček trstinového cukru,
- 1 hrnček mlieka,
- ½ hrnčeka oleja,
- 1 hrnček mletých vlašských orechov,
- ½ prášku do pečiva,
- 3 stredne veľké jablká,
- 20 g masla,
- 3 PL trstinového cukru.
Postup:
1. Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na panvici zohrejeme maslo, keď začne bublať, pridáme cukor a počkáme, kým nám trošku skaramelizuje. Na záver pridáme jablká a na miernom ohni varíme, kým nezmäknú.
2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Oddelené žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne pridáme mlieko a olej. Ďalej pridáme všetky suché ingrediencie – mak, orechy a kypriaci prášok, poriadne premiešame. Ja som doma našla aj otvorené balenie makovej múky, takže som dala kombináciu maku a makovej múky.
3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a následne ich zľahka zapracujeme do makového cesta.
4. Menšiu formu (kruhová – priemer cca 24 cm), štvorcová (20 x 20 cm) vystelieme papierom na pečenie. Do formy poukladáme uvarené jablká, na ktoré nalejeme cesto.
5. Takto pripravený koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 30 až 35 minút.