Kombinácia chutí je jednoduchá a vôbec nie zložitá. Konzistenciu má ako puding, ale je oveľa jemnejší, pretože základ tvoria žĺtky a smotana. Dnes už dostanete créme brulée dokonca ako polotovar v obchodoch... Ale určite ho nekupujte!
Nikdy sa nevyrovná tomu, ktorý si dokážete urobiť doma a verte, že to nie je nič zložité. Vyžaduje si maximálne hodinku prípravy a následne asi tri hodiny chladenia. Takýmto sladkým smotanovým dezertom nepohrdne žiadna návšteva a jemná smotanovo vanilková chuť určite ulahodí aj deťom. Navyše opaľovanie cukru bude pre deti taký malý flambovací zážitok. Stačí si zohnať flambovaciu pištoľ.
Ingrediencie:
- 400 ml smotany na šľahanie,
- 4 žĺtky,
- 2 vanilkové struky, alebo 2 – 3 balíčky vanilkového cukru,
- hnedý cukor na posypanie,
- flambovacia pištoľ,
- na ozdobenie jahody, prípadne jedlé kvety.
Postup:
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov.
- V hrnci zohrejeme na miernom ohni smotanu s vanilkovými strukmi a vanilkovým cukrom. Následne hrniec odstavíme a necháme smotanu, aby nasala chuť a vôňu pravej vanilky (cca 20 minút). Ak nemáme vanilkové struky, nič to, vanilkovú chuť dosiahneme aj použitím vanilkového cukru.
- Bielky si oddelíme od žĺtkov a zo smotany vyberieme vanilkové struky. Potom už len primiešame oddelené žĺtky do vychladnutej smotany a poriadne premiešame.
- Hotový smotanový krém nalejeme do menších zapekacích misiek.
- V kanvici si zohrejeme vodu, ktorú následne vylejeme do menšieho plechu. Zapekacie misky s krémom položíme do vody tak, aby boli aspoň do polovice v nej ponorené.
- Takto pripravený plech vložíme do vyhriatej rúry a krém pečieme približne hodinku. Hotové créme bruleé necháme vychladnúť a dáme aspoň na 3 hodiny zachladiť do chladničky.
- Pred podávaním dezert ozdobíme jahodami a posypeme hnedým cukrom, ktorý flambovacou pištoľou skaramelizujeme.