Základom je korpus z krehkého cesta. Pri zjednodušenej verzii použite lístkové cesto. Pripravuje sa v okrúhlej forme s vrúbkovaným okrajom. Nech si už zvolíte akúkoľvek náplň, stačí ho dať iba zapiecť. Výhodou je, že tento koláč chutí výborne teplý, vlažný aj studený a veľmi dobre sa prenáša. Môžete ho vziať so sebou na návštevu, piknik alebo výlet s deťmi. Ja som vyskúšala vegánsku verziu a myslím, že sa podarila.
Ingrediencie
- Porcia pre štyri osoby.
- Čas prípravy 60 minút.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, bez vajec, vegetariánsky, vegan.
- Špargľa,
- 8 ks menších šampiňónov,
- 6 ks cherry paradajok,
- 100 g špenátu,
- 1 mäkké tofu,
- 1 šálka múky (cícerovej, ale môžete použiť aj inú),
- 2 ČL kypriaceho prášku,
- 2 ČL sójovej omáčky,
- štipka tymianu,
- štipka oregana,
- štipka kurkumy,
- soľ,
- korenie.
Postup
1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov. V panvici podusíme očistenú špargľu približne 5 – 10 minút. Pridáme umyté a nakrájané šampiňóny, cherry paradajky a špenát. Dusíme ďalších 10 minút.
2. V miske zmiešame mäkké tofu, múku, sójovú omáčku, kypriaci prášok, tymian, oregano, kurkumu, soľ a korenie. Miešame dovtedy, kým je cesto jemné. Rukami ho roztlačíme do formy na pečenie, ktorú sme potreli rastlinným maslom.
3. Na vrch cesta poukladáme šampiňóny, špargľu, špenát a cherry paradajky.
4. Necháme zapiecť v rúre približne 40 minút.
Želám vám, nech sa koláč vydarí a do komentárov nám napíšte, akú náplň používate vy. Dobrú chuť!