Paradajkovú robím vždy kombináciou paradajok a pretlaku. Neznášam, keď má polievka pretlakovú, až kečupovú chuť, takže tento recept z pečených paradajok som si hneď obľúbila. Trošku mi prekáža odstraňovanie šupiek z paradajok, ale tá chuť potom stojí naozaj za to!
Ingrediencie:
- 1 kg paradajok,
- 700 ml zeleninového vývaru,
- 200 g kvalitného hustého paradajkového pretlaku,
- 2 väčšie červené cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- soľ, cukor, olivový olej na dochutenie.
Na ozdobenie
- Sladká smotana,
- syr Mozzarela,
- čerstvé oregano.
Postup:
1. Paradajky, cibuľu a cesnak prekrojíme na polovičky a poukladáme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom a osolíme, okoreníme. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov približne na 20 minút.
2. Z upečených paradajok odstránime šupky a následne dáme všetko spolu variť do zeleninového vývaru, povaríme približne 20 minút. Potom všetko rozmixujeme do hladka.
3. Pridáme paradajkový pretlak a dochutíme cukrom a soľou.
4. Polievku podávame so sladkou smotanou, natrhanou mozzarelou a ozdobenú čerstvým oreganom.