Oslovil ma jeden recept na internete, ktorý tam uverejnil, prosím pekne, chlap! Bol to recept na pečené buchty. Povedala som si, ak to zvládol chlap, mohla by som aj ja! Navyše, recept opísal ako ultra jednoduchý. Pustila som sa teda do môjho prvého kysnutého cesta a veru tento recept sa stal jeden z mojich najobľúbenejších! Keď niekto povie, že chce kysnutý koláč, s prehľadom bez zaváhania ho upečiem. Podarí sa vždy na výbornú a chutí ako od babičky!
Ingrediencie na cesto:
- 375 g hladkej múky,
- 15 g droždia,
- 2 PL kryštálového cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- 100 ml oleja,
- 190 ml mlieka,
- 1 veľký plech.
Ingrediencie na plnku:
- 2 balenia 250 g hrudkovitého tvarohu,
- 3 balíčky vanilkového cukru,
- 2 vajcia,
- 400 g ríbezlí.
Ingrediencie na mrveničku:
- 75 g masla,
- 160 g hladkej múky,
- 100 g práškového cukru.
Postup:
1. Z mlieka, cukru a droždia si spravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, kvások, ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Ja to robím tak, že si mierne zohrejem rúru, potom ju vypnem a cesto do nej vložím približne na hodinku.
2. Vykysnuté cesto prstami rovnomerne roztlačíme po celom povrchu plechu. Bude sa vám možno zdať tenké, ale v rúre pri pečení nakysne. Ja obľubujem skôr tenšie cesto.
3. Tvaroh zmiešame s vajcami a cukrom. Hotovú tvarohovú plnku navrstvíme na cesto a posypeme ríbezľami.
4. Pustíme sa do prípravy mrveničky. Maslo si na miernom ohni rozpustíme a pridáme múku a cukor. Rukou vypracujeme suché cesto. Toto cesto stačí už len rovnomerne namrviť na pripravený koláč.
5. Koláč dáme piecť na 30 – 35 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.