Všetky recepty sú bez lepku. Pokiaľ ich chcete pripraviť aj bez laktózy, všetky mliečne výrobky nahraďte bezlaktózovými. Pre veganskú verziu zase rastlinnými. Želám vám veľa zdaru pri bezlepkovom pečení.
Linecké bezlepkové koláčiky
Ingrediencie
- 400 g bezlepkovej múky,
- 200 g masla,
- 80 g práškového cukru,
- 2 vajcia,
- vanilkový cukor,
- 1 ČL kypriaceho prášku,
- lekvár podľa vlastného výberu.
- lekvár podľa vlastného výberu.
Postup
Múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme. Pridáme vajcia, maslo, vanilkový a práškový cukor. Vypracujeme cesto. Necháme ho odstáť pri izbovej teplote približne 20 minút. Cesto potom rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov asi 10 minút. Koláčiky spojíme chutným lekvárom podľa vlastného výberu a posypeme práškovým cukrom.
Ipeľské bezlepkové tortičky
Ingrediencie
- 400 g bezlepkovej múky,
- 200 g Palmarínu,
- 120 g práškového cukru,
- 1 vajce,
- citrónová kôra,
- 1 ks/100 g čokolády na varenie.
Plnka
- 200 ml mlieka,
- 1 žĺtok,
- 1 Zlatý klas,
- 50 g krištáľového cukru,
- 250 g masla,
- 1 PL kakaa,
- lekvár.
Postup
Z bezlepkovej múky, cukru, vajca, Palmarínu a citrónovej kôry vypracujeme cesto. Necháme ho odležať v chladničke 20 minút. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme z neho malé kolieska. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 15 minút.
Plnka
Plnku som opakovala niekoľkokrát a na tretí pokus sa vydarila úplne úžasne. V mlieku rozšľaháme žĺtok, cukor, zlatý klas a kakao. Uvaríme z toho hustú hmotu. Za stáleho miešania ju necháme vychladnúť. Maslo necháme voľne roztopiť a mierne ho rozšľaháme. Nakoniec zmiešame kakaovú hmotu s vyšľahaným maslom.
Medzitým roztopíme čokoládu na varenie a necháme vychladnúť. Jedno koliesko potrieme zospodu lekvárom a druhé kakaovou plnkou. Spojíme ich a namáčame v čokoláde. Ozdobíme podľa fantázie.
Bezlepkové vanilkové rožteky
Ingrediencie
- 300 g bezlepkovej múky,
- 250 g masla,
- 100 g pomletých orechov,
- 100 g práškového cukru,
- 1 vanilkový cukor.
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme z nich cesto. Vanilkové rožky tvarujeme buď ručne, alebo ich dáme piecť do formy. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 10 minút. Čas je naozaj informatívny, je potrebné „dôverovať“ svojej rúre a rožteky pravidelne kontrolovať, aby sa nepripiekli. Ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre.
Vianočné kokosové guľky
Ingrediencie
- 150 g bezlepkových piškót,
- 200 g masla,
- 100 g práškového cukru,
- 2 PL kakaa,
- rumová aróma (nemusí byť),
- kokos na obaľovanie.
Postup
Piškóty rozdrvíme. Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme rozdrvené piškóty, kakao a rumovú arómu. Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v kokose. Nakoniec ich dáme do chladničky stuhnúť.
Želám vám krásne Vianoce!