Ako ju uvariť?
Postupujte rovnako ako pri ryži. Jedna šálka prepláchnutej quinoy na dve šálky vody alebo vývaru. Dochutíme soľou a olivovým olejom a varíme približne 20 minút.
Pre vegánov?
Práve vegáni by si mali ustrážiť svoj príjem bielkovín. Quinoa je výbornou alternatívou k mäsu a nemusí sa vždy podávať len ako príloha. Vhodná je aj zmiešaná so šalátom, alebo, ak pri varení použijete namiesto vody rastlinné mlieko, vznikne vám chutná kaša. Osladiť ju môžete trstinovým alebo kokosovým cukrom.
Quinoa je výborná aj ako príloha, ale viete z nej pripraviť rôzne šaláty. Vyskúšajte tento energický quinoa šalát s dusenou mrkvou.
- Porcia pre 2 osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, bez vajec, vegetariánsky a vegan.
- Čas prípravy: 60 minút.
Ingrediencie:
- 100 g bielej quinoy,
- 50 g zaváranej kukurice,
- 50 g zaváraného hrášku,
- 1 dusenej mrkvy,
- šalát mix,
- soľ,
- korenie.
Príloha:
- falafel,
- domáci kečup.
Postup:
Quinou uvaríme podobne ako ryžu. Najprv ju prepláchneme pod tečúcou vodou a vložíme do osolenej vody, alebo zeleninového vývaru. Varíme približne 15 – 20 minút. Mrkvu očistíme a nakrájame na malé kocky. Varíme vo vode, kým nezmäkne. Potom ju primiešame spolu s hráškom a kukuricou do quinoy, ochutíme soľou, prípadne korením.
Šalát mix prepláchneme a necháme odkvapkať. Naservírujeme ho na tanier a pridáme naň quinoa šalát. Ako prílohu som zvolila domáci kečup a zeleninové falafel.
Dobrú chuť!