Francúzi sú povestní svojím cukrárskym umením po celom svete. Ich špeciality sú neoddeliteľnou súčasťou nedeľných obedov, rodinných osláv či dlhých večerov, ktoré sa skladajú z niekoľkých chodov zakončených tortou či zákuskom. Ak chcete, aby váš nedeľný obed rozsvietil takýto pravý francúzsky lemon tart, pustite sa do prípravy.
Ingrediencie na korpus:
- 120 g masla izbovej teploty,
- 75 g práškového cukru,
- 3 žĺtky,
- 250 g hladkej múky,
- forma na tart priemer 25 – 29 cm.
Ingrediencie na citrónovú plnku:
- 5 celých vajec,
- 150 g práškového cukru,
- 2 x balíček vanilkového cukru,
- 100 ml šťavy z citróna,
- 150 ml smotany na šľahanie,
- 2 PL lyžice hladkého tvarohu,
- nastrúhaná kôra z citróna.
Postup:
1. Ako prvé si treba zohnať formu na tart. Ingrediencie na korpus si pripravte do misky. Všetky poriadne zmiešajte a vypracujte si krehké cesto.
2. Hotové cesto prstami roztlačte po celej ploche formy, nezabudnite na okraje. Takto pripravené cesto dajte na 15 minút odpočívať do chladničky.
3. Rúru si vyhrejte na 170 stupňov. Aby sa vám cesto počas pečenia nenafúklo, zakryte ho pred pečením papierom na pečenie a nasypte naň buď ryžu, alebo fazuľu. Takto pripravené cesto dajte piecť na 20 minút do vyhriatej rúry.
4. Po 20 minútach vytiahnite. Ak chcete, aby bol korpus chrumkavejší, potrite ho žĺtkom a dajte ešte na 5 minút zapiecť.
5. Pokračujte s prípravou citrónovej plnky. Celé vajcia s cukrom vymiešajte ručným mixérom. Pridajte citrónovú šťavu, smotanu a tvaroh a poriadne premiešajte. Ak chcete zvýrazniť citrónovú chuť, pridajte kôru z citróna. Bude to veľmi riedke, ale nebojte sa, presne také to má byť.
6. Hotovú plnku nalejte na cesto a dajte opatrne do rúry piecť na 30 až 35 minút pri teplote 150 stupňov.