Talianska melanzane alla parmigiana na tanieri

Je typický pokrm z baklažánov melanzane. Práve na Sicílii sa pestuje odroda baklažánov presne pre tento recept. Doniesla som si ich aj domov na Slovensko a pripravila z nich moju najobľúbenejšiu taliansku maškrtu. Samozrejme, môžete použiť aj naše baklažány, ktoré bežne dostanete v obchode.

Nie každá destinácia ponúka až také zdravé množstvo jedál ako talianska Sicília. Plody mora, ryby, mozzarella, bazalka, baklažány, olivy, pistácie, granátové jablká, citrusy, hrozno... Tomuto ostrovu doslova podľahnete.

Na Sicílii som strávila dva týždne. Okrem toho, že sme s deťmi objavovali krásne pláže, nedalo sa odolať ani typickej sicílskej kuchyni. Podvečer sme sa prechádzali cez úzke talianske uličky a objavovali rôzne reštaurácie a zdravé „fast foody“. Medzi moje najobľúbenejšie sicílske jedlá patria melanzane. 

Ingrediencie

  • Porcia pre štyri osoby.
  • Tento recept je bez lepku, bez vajec, bez sóje, vegetariánsky.
  • Čas prípravy 60 minút.
  • 3 – 4 ks baklažánu (na fotke je taliansky fialový a biely baklažán – stačí náš obyčajný),
  • 500 g paradajkovej omáčky,
  • 3 ks veľkých paradajok,
  • 2 ks mozzarella syr,
  • parmezán,
  • bazalka,
  • cibuľka,
  • soľ,
  • korenie.

Postup 

1. Baklažán umyjeme, očistíme a nakrájame na trojuholníky široké približne 1 cm. Vložíme ich do studenej osolenej vody, aby nesčerneli. Po vysušení ich mierne opečieme na olivovom oleji z obidvoch strán. 

 Príprava omáčky

2. Cibuľku nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji. Pridáme paradajkovú omáčku (salsu) a podusíme, kým omáčka vyparením vody mierne nezhustne. Ochutíme soľou, korením a pridáme trochu cukru (omáčka tým stratí kyslosť). Nakoniec ešte pridáme nakrájanú bazalku.

3. Začneme s vrstvením. Na plech poukladáme osmažené trojuholníky/ kúsky baklažánu, plátky syra mozzarella a nakrájané paradajky. Všetko ochutíme soľou a korením. Zalejeme paradajkovou omáčkou. Následne poukladáme ďalšiu vrstvu tak, že baklažán ukladáme naprieč.

4. Všetko zalejeme poslednou vrstvou paradajkovej omáčky a posypeme parmezánom. 

5. Pečieme v rúre približne 20 minút pri 200 stupňoch Celzia. Na Sicílii sa tento recept ponúka bez pečenia. Tenké plátky baklažánu sa len osmažia na olivovom oleji, všetky ingrediencie sa na seba navrstvia a celá zmes sa nechá v chladničke odpočívať niekoľko hodín. Takmer všade sa však melanzane zapekajú, dokonca smerom k severu Talianska sa pomedzi baklažán pridáva šunka, aby bol recept ešte sýtejší. V niektorých reštauráciách na Sicílii sa do paradajkovej salsy pridáva dokonca trocha čokolády.

6. Po zapečení ozdobíme bazalkou a môžeme podávať.

Ciao z Talianska a dobrú chuť!

Vydané 17.11.2018 o 08:30
Diskusia je len pre prihlásených
2 komentáre
  • veronika
    veronika19.11.2018 o 09:49

  • veronika
    veronika19.11.2018 o 09:49

    Vyzerá to prekrásne, inšpirujúco a určite aj zdravé. V sobotu vyskúšame.

Prihlásenie
Na túto akciu sa musíte prihlásiť!
Registrácia
Zabudli ste heslo ?
Do nasledujúceho formulára vyplňte e-mailovú adresu, ktorú ste použili pri registrácii. Inštrukcie o tom, ako obnoviť heslo, vám zašleme e-mailom.

Zaregistrujte sa

Objavte všetky dôležité informácie, novinky a dobré rady
z oblasti rodičovstva v tej správnej sieti.
Kliknite na kategóriu, ktorá vás najlepšie vystihuje:

Môžete sa zaregistrovať aj bez zaradenia do kategórie tu.

Plánujeme
Zaregistrujte sa
Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
Pokúšame
sa
Zaregistrujte sa
Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
Sme
tehotní
Zaregistrujte sa
Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
Sme
rodičia
Zaregistrujte sa
Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
Zaregistrujte sa
Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
Registrácia pre firmy Nestagnujte na zadných stránkach vyhľadávačov, nenechávajte konkurencii svoje obchodné príležitosti. Na portáli DETI.SK Vás Vaša cieľová skupina skutočne nájde. Užívatelia portálu DETI.SK sú reálni klienti, ktorí hľadajú a kupujú všetko potrebné pre deti, rodinu a domácnosť.

Vyplnením tohto formulára si vytvoríte prístupové konto. Po prihlásení môžete vložiť údaje o Vašej firme, ktoré na našom portáli zverejníme.
Vaše meno a priezvisko nebude bez Vášho súhlasu zverejnené.
Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
Aspoň 8 znakov, musí obsahovať malé písmeno, veľké písmeno, aj číslicu.
Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
Odhlásenie

Skutočne odhlásiť?

Áno Nie