Nie každá destinácia ponúka až také zdravé množstvo jedál ako talianska Sicília. Plody mora, ryby, mozzarella, bazalka, baklažány, olivy, pistácie, granátové jablká, citrusy, hrozno... Tomuto ostrovu doslova podľahnete.
Na Sicílii som strávila dva týždne. Okrem toho, že sme s deťmi objavovali krásne pláže, nedalo sa odolať ani typickej sicílskej kuchyni. Podvečer sme sa prechádzali cez úzke talianske uličky a objavovali rôzne reštaurácie a zdravé „fast foody“. Medzi moje najobľúbenejšie sicílske jedlá patria melanzane.
Ingrediencie
- Porcia pre štyri osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez vajec, bez sóje, vegetariánsky.
- Čas prípravy 60 minút.
- 3 – 4 ks baklažánu (na fotke je taliansky fialový a biely baklažán – stačí náš obyčajný),
- 500 g paradajkovej omáčky,
- 3 ks veľkých paradajok,
- 2 ks mozzarella syr,
- parmezán,
- bazalka,
- cibuľka,
- soľ,
- korenie.
Postup
1. Baklažán umyjeme, očistíme a nakrájame na trojuholníky široké približne 1 cm. Vložíme ich do studenej osolenej vody, aby nesčerneli. Po vysušení ich mierne opečieme na olivovom oleji z obidvoch strán.
Príprava omáčky
2. Cibuľku nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji. Pridáme paradajkovú omáčku (salsu) a podusíme, kým omáčka vyparením vody mierne nezhustne. Ochutíme soľou, korením a pridáme trochu cukru (omáčka tým stratí kyslosť). Nakoniec ešte pridáme nakrájanú bazalku.
3. Začneme s vrstvením. Na plech poukladáme osmažené trojuholníky/ kúsky baklažánu, plátky syra mozzarella a nakrájané paradajky. Všetko ochutíme soľou a korením. Zalejeme paradajkovou omáčkou. Následne poukladáme ďalšiu vrstvu tak, že baklažán ukladáme naprieč.
4. Všetko zalejeme poslednou vrstvou paradajkovej omáčky a posypeme parmezánom.
5. Pečieme v rúre približne 20 minút pri 200 stupňoch Celzia. Na Sicílii sa tento recept ponúka bez pečenia. Tenké plátky baklažánu sa len osmažia na olivovom oleji, všetky ingrediencie sa na seba navrstvia a celá zmes sa nechá v chladničke odpočívať niekoľko hodín. Takmer všade sa však melanzane zapekajú, dokonca smerom k severu Talianska sa pomedzi baklažán pridáva šunka, aby bol recept ešte sýtejší. V niektorých reštauráciách na Sicílii sa do paradajkovej salsy pridáva dokonca trocha čokolády.
6. Po zapečení ozdobíme bazalkou a môžeme podávať.
Ciao z Talianska a dobrú chuť!
Vyzerá to prekrásne, inšpirujúco a určite aj zdravé. V sobotu vyskúšame.