Pamätám sa, že som ich vždy hľadala pod všetkými zákuskami, čo boli na stole, lebo som ich mala najradšej. Rozhodla som sa ich pripraviť po prvýkrát sama. Ja dávam vždy dvakrát viac plnky, ako má byť, aby rezy neboli suché, takže verím, že budú chutiť naozaj všetkým.
Ingrediencie:
Cesto:
- 3 PL medu,
- 2 PL mlieka,
- 1 KL sódy bikarbóny
- 2 ks vajcia
- 120 g práškového cukru,
- 50 g masla,
- 500 g múky.
Plnka:
- 400 g slivkového lekváru,
- 2 balíčky vanilkového pudingu,
- 600 ml mlieka,
- 150 g cukru,
- 200 g masla izbovej teploty,
- 100 g horkej čokolády na potretie.
Postup:
1. Všetky suroviny na cesto okrem múky dáme do hrnca a pomaly na najslabšom plameni ohrievame. Miešame metličkou asi 5 minút, aby sa hmota pekne spojila. Nevaríme! Do misky dáme múku a nalejeme na ňu teplú zmes. Najprv vareškou zamiešame, a potom rukou spracujeme lesklé nelepivé teplé cesto. Ide to rýchlo a ľahko. Cesto rozdelíme na 4 časti.
2. Z každej časti vyvaľkáme pláty do tvaru obdĺžnika cca 20 cm krát 30 cm. Pláty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. S plátmi sa dobre pracuje, lebo sa nelepia a pri prekladaní na plech sa netrhajú. Každý plát pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 8 minút.
3. Vanilkový puding uvaríme v mlieku spolu s cukrom. Uvarený puding miešame, kým úplne nevychladne. Do vychladnutého pudingu mixérom primiešame maslo. Slivkový lekvár si vidličkou rozmiešame, aby sa nám lepšie rozotieral.
4. Prvý plát natierame rovnomerne pudingovou plnkou a zakryjeme ďalším plátom, ktorý rovnomerne potrieme slivkovým lekvárom a opäť zakryjeme plátom a natrieme zvyšnou časťou pudingovej plnky. Opäť prekryjeme posledným plátom. Hotový koláč navrchu potrieme roztopenou čokoládou, alebo poprášime práškovým cukrom. Je to na vás, podľa chuti.