Polievky sú výborné v tom, že väčšinou ich máte hotové za pol hodinku. A určite nie som sama, kto obľubuje rýchle a zároveň zdravé recepty. Karfiol ako taký som ako dieťa jedávala väčšinou vyprážaný. Teraz to už tak často nerobievam (takmer vôbec), ale zato mixovanú karfiolovú polievku so zemiakmi, alebo haluškami áno. Ja som použila mlieko bez laktózy, ale, samozrejme, chutí výborne aj s obyčajným mliekom, alebo smotanou.
Ingrediencie
- Porcia pre štyri osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, vegetariánsky. Pre vegánsku verziu použite mlieko alebo smotanu rastlinného pôvodu.
- Čas prípravy: 40 minút.
- 1 menší karfiol,
- 1 cibuľka,
- 1 liter zeleninového vývaru,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 200 ml mlieka, alebo smotany (bez laktózy),
- olivový olej,
- soľ,
- korenie,
- štipka karí,
- petržlenová vňať ako ozdoba,
- mandle ako ozdoba,
- zemiaky, alebo halušky ako príloha.
Postup
1. Karfiol umyjeme a rozoberieme na ružičky. Cibuľku nakrájame na malé kúsky a dáme smažiť na olivový olej. Zalejeme ju zeleninovým vývarom a vložíme doň karfiolové ružičky. Necháme variť približne 30 minút, kým nebude karfiol mäkký. Pridáme mlieko, alebo smotanu, polievku necháme zovrieť a odstavíme. Nakoniec ju dochutíme soľou a korením, pridáme ešte pretlačený cesnak. Ja som ju ešte dochutila aj štipkou karí korenia. Na zahustenie polievky sú super uvarené a v hrnci pretrepané zemiaky.
2. Polievočku ozdobíme sekanými/celými mandľami a petržlenovou vňaťkou.
Dobrú chuť!