Vanilkové rožky mi veľmi pripomínajú detstvo. Vždy som sa rada zhostila úlohy napiecť ich. Niekedy aj dve várky naraz, lebo ma často premohla obava, či ich nebude náhodou málo. A potom to šúľanie rožtekov nemalo konca kraja... :)
U nás má najradšej toto krehké vianočné pečivo mamina, ktorej sa raz podarilo zjesť celú várku za jeden deň. Tak si dávajte pozor, aby sa vám to náhodou tiež nestalo. Prebieha to totiž veľmi nenápadne! Len tak si sadnete k vianočnej rozprávke so škatuľou plnou rožkov a vyberáte jeden rožtek za druhým... Extra orieškovej chuti s vôňou masla sa totiž len ťažko odoláva.
Ingrediencie:
- 200 g mletých vlašských orechov,
- 200 g zmäknutého masla,
- 280 g hladkej múky,
- 100 g vanilkového cukru,
- 2 žĺtky.
Postup:
1. Všetky ingrediencie si nachystáme do väčšej misky. Maslo musí byť zmäknuté a izbovej teploty! Do cesta môžete dať 100 g čisto vanilkového cukru, ale pokojne môžete dať aj pol na pol s práškovým cukrom. Je to na vás.
2. Keď máme všetky prísady v miske, stačí začať miesiť cesto. Miesime, až kým sa ingredencie úplne nespoja a vytvoríme si bochník.
3. Takto nachystané cesto odložíme aspoň na 30 minút do chladničky, bude sa nám s ním lepšie pracovať.
4. Plech na pečenie si vystelieme papierom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a môžete sa pustiť do tvarovania rožtekov.
5. Ja to robím tak, že si z cesta odtrhávam asi také množstvo, ako keď idete robiť nepečené guľočky. Najskôr si cesto vytvarujem do guľky a následne ho medzi rukami ušúľam na tenký valček. Ten už stačí len zahnúť do tvaru rožteka.
6. Takto ušúľané rožteky pečieme na 180 stupňoch cca 10 až 12 minút, podľa toho, ako vám pečie rúra.
7. Ak nemáte v láske vlašské orechy, nič to! Jedla som tento recept aj s mandľami a bol super, taký jemnejší. A minulé Vianoce som skúšala aj verziu s lieskovcami, a tie mi pripomínali tatranky. Čiže so všetkými druhmi orechov sú tieto rožky úžasné.