Hoci sa príprave zdravej stravy venujem už naozaj dlhý čas, vianočný majonézový šalát som si nevedela nikdy odpustiť. Od detstva sme ho mali na stole každé Vianoce. Tento rok som sa však rozhodla pripraviť zdravšiu verziu zemiakového šalátu a na odporučenie mojej známej som doň pridala aj jablko. Šalát nielenže výborne chutí, ale má aj menej kalórií.
Ingrediencie
- Porcia pre štyri osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez sóje, vegetariánsky. Pre bezlaktózovú verziu použite biely jogurt bez laktózy.
- Čas prípravy 90 minút.
- 10 ks menších/stredne veľkých zemiakov,
- 3 vajíčka,
- 100 g sterilizovaného hrášku,
- 100 g sterilizovanej kukurice,
- 100 g sterilizovanej mrkvy,
- 50 g sterilizovaných uhoriek,
- 1 menšiu cibuľu,
- 1 jablko,
- 2 veľké tégliky bieleho jogurtu – hustejšej konzistencie,
- horčica podľa chuti,
- soľ,
- korenie.
Postup
1. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Po dovarení ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kocky spolu s cibuľkou, sterilizovanými uhorkami, mrkvou a jablkom.
2. Všetky ingrediencie zmiešame a pridáme jogurt. Šalát dochutíme soľou a korením. Necháme v chladničke odležať a podávame. Môžeme ho ozdobiť petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou.
Šťastné a veselé Vianoce!