Priznám sa, že cviklové rizoto som nejedla ešte nikdy. Nevedela som si ani len predstaviť, ako docielim na ryži tú krvavo-červenú farbu. Ale povedala som si, že na tejto kombinácie bezmäsitého rizota s pečenou kačicou budú profitovať všetci. Ja som si polahodila na úžasnom rizote a zvyšok rodiny na mäsku. A chutí neskutočne dobre.
Ingrediencie
- Porcia pre štyri osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy.
- Čas prípravy: 60 minút.
- 200 g ryže,
- 2 ks kačacích pŕs,
- 1 červenú cibuľku,
- 1 menšiu cviklu,
- 2 PL olivového oleja,
- 2 PL masla (bez laktózy),
- 40 g parmezánu,
- 1 l zeleninového vývaru,
- soľ,
- korenie,
- čerstvé bylinky ako petržlenová vňať,
- soľ,
- čierne korenie.
1. Cviklu ošúpeme, nakrájame na väčšie kusy a dáme na plech. Pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
2. Kým sa bude cvikla piecť, pustíme sa do prípravy rizota. Červenú cibuľku nakrájame nadrobno a opečieme na olivovom oleji. Pridáme ryžu a zalejeme zeleninovým vývarom (nie celým). Varíme približne 20 minút, kým nebude ryža mäkká.
3. Popri tom, ako varíme ryžu, začneme s prípravou kačacích pŕs. Kožu narežeme tak, aby sme mäso neprerezali. Potom prsia opečieme na miernom plameni kožou nadol. Týmto spôsobom sa vypečie tuk a na mäsku ostane chrumkavá koža. Približne po 10 – 15 minútach je už koža pekne zlatistá a vypečená. Prsia otočíme a pečieme ich aj z druhej strany (ja som ich nechala piecť dosť dlho, asi 15 – 20 minút. Počas pečenia ich môžeme podlievať vývarom, alebo vodou. Nakoniec ich položíme na červenú cviklu do rúry a ešte necháme dopiecť v rúre približne 15 minút.
4. Keď bude ryža mäkká, primiešame do nej maslo a parmezán. Parmezán milujem, takže som nešetrila. Kačacie prsia odložíme nabok a vyberieme cviklu, ktorú dáme do mixéra, pridáme 1 dl zeleninového vývaru a rozmixujeme. Cviklu potom zmiešame s rizotom a dochutíme soľou a korením podľa potreby.
5. Upečené kačacie prsia nakrájame na plátky, položíme na rizoto a podávame ozdobené čerstvými bylinkami.
Tip: Kačacie prsia po dopečení zabalíme spolu s čerstvým rozmarínom do alobalu a necháme 15 minút odpočívať. Mäso tak prejde úžasnou arómou a bude mať ešte lepšiu chuť.
Želám vám dobrú chuť!