Zrnká maku sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá ako prevencia zápchy, cukrovky 2. typu a zvýšeného cholesterolu v krvi. Sú výborným zdrojom vápnika, obsahujú ho dokonca viac ako plnotučné mliečne výrobky. Ocení ho nervový systém, kosti aj srdce. Okrem toho, mak obsahuje fosfor, ktorý sa spolu s vápnikom podieľa na tvorbe kostného tkaniva. Je tiež zdrojom mangánu, ktorý pomáha pri obnove kolagénu dôležitého pre kosti a kĺby.
Takže, ak si chcete dopriať niečo sladké a zároveň prospešné pre vaše telo, je tento koláčik ideálnou voľbou. Príprava vám zaberie len pár minút!
Ingrediencie:
- Menšia kruhová forma – cca 21 cm,
- 150 g maku,
- 100 g hnedého alebo kokosového cukru,
- 180 g mletého maku,
- 80 g mletých mandlí,
- 100 g roztopeného masla,
- 5 vajíčok,
- 1 ČL kypriaceho prášku,
- 300 g mrazených malín,
- 4 plátky želatíny,
- 2 PL cukru.
Postup:
1. Najprv si oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a roztopeným maslom do peny.
2. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Potom striedavo pridávame sneh, mletý mak a mleté mandle do žĺtkového krému. Na záver pridáme prášok do pečiva a premiešame.
3. Formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
4. Mrazené maliny zahrejeme na miernom ohni spolu s cukrom. Môžu aj trochu zovrieť. Následne ich prepasírujeme cez sitko.
5. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a pridáme ju k prepasírovaným malinám. Hotovú želatínu vylejeme na upečený, vychladnutý makový korpus a posypeme plátkami mandlí. Koláč dáme zachladiť do chladničky, aby želatína stuhla.
Už aj skoro zjedený ;-)