Ak ste momentálne na diéte a rozmýšľate čo je vhodné do vášho jedálnička zaradiť, hokkaido tam nesmie chýbať. Obsahuje totiž minimum kalórií. Výhodou je, že ju pred varením alebo pečením nepotrebujete šúpať. Stačí ju dobre vyumývať a vybrať jadierka.
Semienka, resp. jadierka určite nevyhadzujte. Nechajte ich vysušiť a počas dlhých jesenných večerov máte čo maškrtiť. Prípadne si z nich uvarte liečivý nápoj, ktorý odporúčajú ženám pred a po pôrode pre ich blahodarné zložky. Sú totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny, vápnik, draslík, železo, horčík a fosfor. Tu je pre vás tip na chutný recept.
Ingrediencie:
- 4 osoby
- Tento recept je bez lepku a vegetariánsky. Pre bezlaktózovú verziu použite bezlaktózový syr a smotanu.
- Čas prípravy: 90 minút
- 1 hokkaido tekvica
- 120 g bieleho chleba (rožky) - bez lepku
- 150 g tvrdého syra - bez laktózy
- 3 strúčiky cesnaku
- 150 ml zeleninového vývaru
- 400 ml smotany - bez laktózy
- soľ
- korenie
- bylinky na ozdobu
Postup:
Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Z tekvice hokkaido odrežeme vrchnú časť a zvnútra vyberieme jadierka. Biely chlieb (rožky) nakrájame na kocky a opražíme ich na panvici bez oleja. Bezlaktózový syr si nastrúhame. Cesnak pretlačíme a zmiešame spolu s vývarom a bezlaktózovou smotanou. Varíme 5 minút.
Ochutíme soľou a korením. Nakrájaný bezlepkový chlieb striedavo ukladáme spolu so syrom do vnútra tekvice.
Zalejeme vývarom, prikryjeme a pečieme v rúre 45 – 60 minút. 10 minút pred dopečením vrch tekvice odložíme nabok.
Ozdobíme bylinkami podľa chuti. Pridaním bylinkového masla ešte viac zvýrazníme chuť.