Nič sa nevyrovná domácej zmrzline bez všetkých umelých prísad, ako sú stužený tuk a konzervačné látky, ktoré umelo predlžujú životnosť. Ak ste milovníci zmrzliny, možno vám nebude prekážať, keď si ju pripravíte aj v chladnejších jesenných dňoch alebo dokonca v zime, napríklad k takým palacinkám. Palacinky a zmrzlina sa k sebe nenormálne hodia! Táto je navyše zdravá, tak si môžete rovno dopriať extra porciu. Tajomstvo je v mrazení banánov.
Ingrediencie
- 6 väčších banánov,
- 150 g arašidového masla,
- 1 PL holandského kakaa,
- 100 g horkej čokolády,
- nasekané vlašské orechy.
Postup:
1. Prvý krok, ktorým treba začať, je zamrazenie ošúpaných banánov. Najlepšie je vložiť ich do mrazničky na noc a na druhý deň sú pripravené na použitie. Ak by sa vám zdali príliš zmrznuté stačí ich nechať pred mixovaním 5 – 10 minút vytiahnuté pri izbovej teplote. S dobrým mixérom sa však zmrznuté banány mixujú naozaj jednoducho. Banány zamrazením a následným rozmixovaním vytvoria hustú, lepkavú konzistenciu, ktorá je vynikajúcim základom pre zmrzlinu.
2. Do rozmixovaných banánov pridáme cca 100 g arašidového masla, kakao a opäť treba všetko spolu rozmixovať. Ja som pridala aj kúsok roztopenej čokolády.
3. Horkú čokoládu si rozpustíme buď vo vodnom kúpeli, alebo na miernom plameni tak, aby nám neprihorela. Keďže čokoládu chceme mať trošku redšiu, aby sme ňou mohli zmrzlinu poliať, pridáme 1 PL masla. Zvyšok arašidového masla, asi 50 g, si zmiešame s trochou mlieka tak, aby malo rovnako ako čokoláda redšiu konzistenciu. Následne nachystané ingrediencie už len vrstvíme na seba. Ja som použila formu na biskupský chlebík, ale dá sa použiť aj iná forma, ktorá je aspoň trošku hlboká.
4. Do pripravenej nádoby začneme postupne ukladať najskôr polovicu zmixovanej banánovej zmrzliny, ktorú polejeme rozpustenou horkou čokoládou a arašidovým maslom. Potom navrstvíme zvyšnú časť zmrzliny a opäť polejeme rozpustenou čokoládou a arašidovým maslom. Do zmrzliny môžeme pridať aj kúsky ovocia alebo semiačka. Ja som zvolila nasekané vlašské orechy.
5. Potom už len stačí nechať zmrzlinu prejsť chladom v mrazničke cca 3 hodiny. Ak je tam dlhšie, je lepšie si ju vytiahnuť aspoň 20 minút pre podávaním, aby trošku zmäkla.