Treba si len nachystať silnú ruku, miesenie cesta dá veru zabrať. Ja som vianočku plietla zo štyroch prameňov, ak neviete, ako na to, na internete nájdete množstvo návodov. No ak nie ste práve najzručnejší, pokojne ju upleťte len z 3 prameňov. Pri vianočke je najdôležitejšie, aby bolo cesto krásne nadýchané a mäkké, potom už bude úplne jedno, či ste ju plietli zo štyroch, šiestich, alebo len z troch prameňov.
Ingrediencie
- 450 g hladkej múky,
- 1 a ½ polievkovej lyžice oleja,
- 750 g kryštálového cukru,
- 40 g droždia (kvasníc),
- 280 ml vlažného mlieka,
- 1 celé vajíčko.
Postup
1. Ako prvé začneme s prípravou kvásku. Približne 150 ml mlieka si na miernom ohni zohrejeme, pridáme trošku cukru a premiešame. Do mlieka rozdrobíme kvasnice a necháme chvíľku vykysnúť.
2. Do väčšej misky si preosejeme múku, pridáme cukor, olej, vajíčko, hrozienka a zvyšnú časť mlieka. Na záver pridáme kvások.
3. Všetky ingrediencie spolu premiešame a miesime, až kým sa cesto neprestane lepiť. Ono trošku ostane stále lepkavé, ale to neprekáža. Keď s ním budeme po vykysnutí pracovať, tak si dosku pomúčime a bude presne také, ako má byť. Hotové cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Bude to trvať aj hodinku.
4. Vykysnuté cesto si prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku, na ktorej ho vyvaľkáme v múke tak, aby nám vznikol veľký šúľok. Tento veľký šúľok si rozdelíme na sedem menších častí.
5. Zo všetkých častí na podložke vyšúľame 7 pásov. Zo 4 pásov upletieme spodnú časť vianočky a zo zvyšných 3 pásov vrkoč, ktorý položíme navrch. Celú vianočku potrieme vyšľahaným žĺtkom s mliekom.
6. Na plech rozprestrieme papier na pečenie. Pripravenú vianočku naň preložíme a necháme opäť kysnúť približne 20 až 30 minút. Vykysnutú vianočku pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 až 35 minút.
K dobrej domácej vianočke stačí už len podávať doma vyrobený vaječný likér, ktorý určite nesmie chýbať cez sviatky v chladničke.