Buddha bowl = misa s nutrične vyváženým jedlom
Mala by obsahovať nejakú obilninu, varenú alebo surovú zeleninu, bielkovinu a zdravý tuk. Je výborná na cesty, ale aj ako zdravý obed do práce. Vďaka rôznym variáciám a farebnosti vám ho budú kolegovia určite závidieť. Do svojej misky som použila huby shitake.
Huba shitake na liečbu dýchacích ciest
Huby shitake zaraďujem do nášho rodinného jedálneho lístka pomerne často. Mám totiž syna, ktorý má astmu. Práve huby shitake sú vzácne pre ich liečivé účinky zamerané pri ochoreniach dýchacích ciest. Huba shitake pôsobí ako špongia a vysáva z tela všetky toxické látky, preto sa používala pri liečbe osôb postihnutých pri výbuchu atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki.
Často ju ordinujú pacientom, ktorí musia podstúpiť rádioterapiu alebo chemoterapiu. Už v minulosti dostala názov elixír večného života a naozaj nie nadarmo. Pri pravidelnej konzumácii znižuje cholesterol i krvný tlak, potláča kyslosť žalúdka a lieči alergie.
V kuchyni môže nahradiť mäso, prípadne slúži ako príloha. Môžete ju grilovať, dusiť, pridať do šalátov, zapekať alebo obaľovať v trojobale.
Ingrediencie:
- Porcia pre 2 osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, bez vajec, bez sóje, vegan.
- Čas prípravy: 45 minút.
- 250 g červená šošovica,
- 1 hokaido tekvica,
- 150 g huby shitake,
- 3 – 4 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- petržlenová vňať,
- soľ,
- čierne korenie,
- dresing alebo wasabi (podľa chuti).
1. Huby shitake dôkladne umyjeme, vysušíme a restujeme na oleji 10 – 15 minút. Dochutíme soľou a korením.
2. V hrnci necháme zovrieť vodu a pripravíme si červenú šošovicu. Pred varením je potrebné ju opláchnuť pod tečúcou vodou. Šošovicu varíme v osolenej vode 15 minút. Po dovarení do nej pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou a korením.
3. Tekvicu hokkaido umyjeme a nakrájame na polmesiačiky. Poukladáme na plech a dáme zapiecť do rúry na 200 stupňov. Pečieme 20 minút.
4.Po dopečení tekvice „nakôpkujeme“ všetky ingrediencie do misky, zalejeme dresingom podľa vlastného výberu, alebo podávame s wasabi. Jedlo je veľmi chutné, vyvážené a v okrúhlej miske pôsobí naozaj zaujímavo.
Budem rada, ak mi do komentárov dáte tipy na vaše buddha misky.
Želám dobrú chuť!