Kuchynskou prípravou sa často úplne rozvarí a môžeme ju používať do polievok, vyrobiť z nej nátierku, pridať do šalátov alebo podávať ako prílohu. Vďaka tomu, že je zbavená šupky je ľahko stráviteľná a môžu ju konzumovať aj deti. Ak potrebujete zdravo a chutne navariť, šošovica je tou pravou prísadou. Pred prípravou je potrebné ju vždy prepláchnuť pod tečúcou vodou. Varíme ju približne 10 minút, neprikrytú. Ochutíme ju soľou, ale veľmi dobre sa znáša aj s bylinkami. Medzi moje najobľúbenejšie bylinky v tomto spojení je kajenské korenie, majoránka alebo kurkuma. Pripravila som pre vás recept - Karbonátky z červenej šošovice, ktorý spĺňa kritériá - zdravé, chutné, bezlepkové.
Ingrediencie:
- Porcia pre štyri osoby.
- Tento recept je bez lepku, bez laktózy, bez sóje.
- Pre vegan verziu nahraďte vajíčka dvomi lyžicami sójovej alebo cícerovej múky. V prípade, že bude cesto príliš suché, pridajte sójový jogurt alebo rastlinnú smotanu.
- Čas prípravy 45 minút.
- 250 g lúpaná červená šošovica bio,
- jarná cibuľka,
- 100 g strúhanka (pridať podľa potreby),
- 20 g zázvor,
- 2 vajíčka,
- soľ,
- korenie.
Postup:
Šošovicu dôkladne prepláchnite a nechajte namočenú vo vode 10 minút. Následne ju varte 10-15 minút v osolenej vode. Vajíčka zmiešajte s jarnou cibuľkou, strúhankou a zázvorom.
Dochuťte soľou a korením. Pridajte uvarenú šošovicu (ja som ju nepasírovala). Z cesta vyrobíme fašírky alebo placky a pečieme v rúre, alebo na panvici z každej strany. Chutia naozaj výborne. Ako prílohu som zvolila šalát Valerian, reďkovky, pikantnú horčicu, biely sezam a bazalkové semienka.
Želám vám dobrú chuť!