Sila v čerstvosti
Chren dedinský je trváca rastlina. Dorastá až do výšky 1,5 metra a z rastliny sa konzumuje hlavne koreň, ktorý sa využíva najčastejšie ako korenina.
Hoci chren v slovenskej kuchyni používame väčšinou kupovaný vo fľaške na ochutenie omáčok, údeného mäsa, rýb či nátierok, jeho skutočná sila spočíva v čerstvosti. Aby ste uchovali jeho vzácne biologické vlastnosti, kupujte si ho vždy čerstvý.
Neporušený koreň chrenu nemá žiadnu arómu, tá vzniká až pri rezaní a strúhaní. Čím je chren jemnejšie nastrúhaný, tým intenzívnejšia je chuť a vôňa. Pri rezaní a strúhaní dochádza k uvoľňovaniu enzýmov z poškodených buniek, ale taktiež i liečivých vlastností rastliny.
Nekonečný zoznam benefitov chrenu:
- má antibakteriálne účinky,
- potláča infekcie v tele,
- posilňuje imunitu,
- vyčistí sliznice dýchacích ciest,
- mierni dráždenie na kašeľ,
- jeho silice rozpúšťajú usadené hlieny,
- obsahuje vitamín C, éterické oleje, železo, horčík, draslík, vápnik, fosfor, zinok, meď a chróm,
- zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a normalizuje zloženie črevnej mikroflóry,
- podporuje prekrvenie obličiek – je močopudný,
- stimuluje vylučovanie žlče, činnosť pečene, pankreasu a trávenie – pomáha pri nechutenstve,
- podporuje prekrvovanie,
- pomáha pri reumatických bolestiach,
- zmierňuje menštruačné bolesti,
- pomáha pri parodontóze.
- má protirakovinové účinky.
Tri recepty do chrípkového obdobia
Tri recepty do chrípkového obdobia
Pri kašli, bronchitíde i zápale ústnej dutiny
Pripravte si zápar z 20 g nastrúhaného chrenu a jedného litra vody. Vypite za šálku záparu 3-krát denne po jedle. Takýto zápar môžete použiť aj ako kloktadlo pri zápale ústnej dutiny a hrdla.
Chren s medom pri chrípke a nádche
Siahnite po tomto recepte pri astmatických problémoch, ale aj pri obyčajnom kašli a prechladnutí, pretože vďaka antiseptickému účinku a vysokému obsahu vitamínu C zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám horných ciest dýchacích.
Nastrúhajte chren najemno (2 – 3 lyžice) a zamiešajte ho s lyžicou medu. Nechajte aspoň 20 minút postáť. Užívajte 1 čajovú lyžičku 3-krát denne. Výsledok sa dostaví veľmi rýchlo – uvoľní sa nos, spustia sa hlieny a bude sa vám dýchať oveľa lepšie.
Inhalácia na uvoľnenie nosa
Do vriacej vody pridajte 1 lyžicu strúhaného chrenu a vdychujte uvoľnené liečivé silice. Inhalujte aspoň 10-minút chrenové pary, ktoré vám uvoľnia nos.
Určite stojí za to vyskúšať niektorý z týchto receptov pred tým, ako sa vyberiete k lekárovi počas chrípkového obdobia. Čakárne sú plné kýchajúcich pacientov a možno je čas opäť oprášiť účinné recepty starých materí.