Od malička som milovala cibuľu. Sedela som babke na kolenách a ona nestíhala vyberať z prúteného košíka malé cibuľky a šúpať ich. „Veď ty ich ješ ako jabĺčka,“ vždy sa čudovala, ako rýchlo miznú vo mne. A ostalo mi to dodnes.
Inštinktívne za cibuľou
Hoci vedome nezaostrujem pozornosť na to, čo cibuľa obsahuje, inštinktívne po nej siaham, najmä keď mám upchatý nos alebo ma trápi chrípka. Cibuľa je zdrojom vitamínu C, obsahuje vitamíny B 1, B 2, provitamín A, zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru, kyselinu askorbovú a fytoncídy, ktoré ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov. Je tiež močopudná a priaznivo vplýva na močový mechúr a obličky. Šťava z cibule má antibiotické účinky, a preto dokáže vyliečiť niektoré druhy kašľa i uvoľniť priedušky. Pomáha pečeni pri jej detoxikačnej funkcii a zlepšuje činnosť žliaz, ktoré produkujú tráviace šťavy. Silice obsiahnuté v cibuli pomáhajú srdcu, krvnému obehu, cievam a krvi. Údajne pomáha zvyšovať aj hustotu kostí, takže je obzvlášť prospešná pre ženy po menopauze.
Onion maniačka
Hoci nemám rada cibuľu v polievke, surovú ju doslova „žeriem“. Červená, žltá alebo skorá jarná, pre mňa má jej vôňa asi nejakú magickú moc, pretože hoci čokolády by som sa dokázala vzdať, cibule dlhodobo určite nie. Len čo zacítim jej vôňu, slinky sa mi zbiehajú a reflexne vyťahujem minimálne jednu veľkú hlavičku. Nevýhodou je, že ju musíte jesť s poriadnym krajcom maslového alebo mastného chleba. Ale ten pôžitok stojí za to. Niekedy mám pocit, že je to práve cibuľa, ktorá stojí za mojou imunitou. Jedinou nevýhodou je zápach, ktorý som si nikdy neuvedomila. Až keď vedľa mňa stál v MHD človek, ktorý sa asi pekne napráskal cibuľou, lebo ten smrad bol naozaj nepríjemný. Jem ju teda výhradne v dni, keď nejdem do spoločnosti. V našej kuchyni tvorí základ skoro každého dobrého pokrmu. Je skvelá v rybacej nátierke, v čerstvom paradajkovom či gréckom šaláte, vyprážaná á la onion rings, no najlepšia je aj tak obyčajná – surová s chlebom.
Zaujímavosti o cibuli:
- Cibuľu nečistite, nekrájajte do zásoby. Už po viac ako 12 hodinách státia sa stáva toxickou!
- Ak vás uštipne hmyz, napríklad včela, priložte na štípanec plátok cibule.
- Ideálna je pre diabetikov, znižuje hladinu cukru v krvi.
- Pôsobí priaznivo na zápchu a plynatosť a pri tráviacich ťažkostiach.
- Pomáha pri vypadávaní vlasov a cibuľová kúra im dodá lesk.
- Dokáže pohltiť pach a je aj prírodným lapačom baktérií, ak ju necháte rozkrojenú na tanieriku v miestnosti.
- Cibuľa podporuje chuť do jedla, vhodná je teda pri nechutenstve.
- V jarnej cibuľke sú dôležité vitamíny C a K, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti. Zabraňujú vzniku osteoporózy a pomáhajú predchádzať zlomeninám.
- Konzumácia jarnej cibuľky prispieva k správnej činnosti kardiovaskulárneho systému. Vitamíny C a A majú silné antioxidačné vlastnosti a znižujú riziko srdcových ťažkostí. Vitamín C je tiež účinnou látkou so schopnosťou znížiť vysoký krvný tlak i hrozbu infarktu.
Tak čo, ešte váhate, či to stojí za to? Vďaka toľkým pozitívam určite prekonáte aj tú trochu zápachu.