Jablká patria medzi najobľúbenejšie a zároveň najdostupnejšie ovocie v našich zemepisných šírkach. Pri správnom skladovaní nám môžu zimné druhy vydržať naozaj po celú zimu bez straty dôležitých vitamínov (maximálne stratia trošku vody).
Práve vitamíny a stopové prvky, ktorých obsahujú naozaj hojný počet, robia z jablka výnimočnú potravinu. Najväčšia časť týchto pokladov sa ukrýva v šupke, ale niečo sa nájde dokonca aj v jadierkach.
Vitamín C ako klasika, ktorú už akosi automaticky od ovocia očakávame. Viac vitamínu C pochopiteľne obsahujú kyslejšie odrody jabĺk. Jablká sú však bohaté aj na vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), vitamín A, E či K. Naše telo ocení aj horčík, vápnik či draslík, ktoré takisto jablká obsahujú.
Dobrú povesť jablkám jednoznačne potvrdzuje aj vláknina, ktorej obsahujú až 30 %. Tá je nevyhnutná pre správne fungovanie črevnej peristaltiky. Jablká obsahujú aj vysoký podiel vody, vyše 80 %. Sú skvelým pomocníkom pri zápchach, ale aj hnačkách.
Pri výbere sa vždy skúste zamerať na lokálne odrody. Najlepšie sú, samozrejme, neošetrované jabĺčka z vlastnej záhrady, hoci aj s nejakou tou chybičkou krásy. No nemávnite rukou ani pri jablkách od lokálnych predajcov.
Väčšina jabĺk na pultoch našich obchodov prejde desiatkami postrekov a následných „ošetrení“ pred hnilobou. Vyberajte si však vždy radšej tie „menej pekné“, ale voňavé. Platí, že jablká je vždy potrebné dôkladne umyť v tečúcej vode.
Najlepšie je konzumovať ich surové, ale svoje čaro a dostatok vitamínov majú aj sušené jabĺčka, či domáci kompót z nich. A počítajú sa aj dobré domáce jablkové štrúdle, pyté, či akékoľvek iné koláče pripravené z tohto lahodného ovocia.