Paríž má, samozrejme, aj odvrátenú tvár. Dnes však budem písať o Paríži, do ktorého som sa zamilovala. Išla som tam s cieľom pobehať všetky možné aj nemožné pekárne a miesta, kde sa vyrába bezlepkový chlebík. Chuť francúzskych bezlepkových bagiet a kukuričného chleba je totiž neopísateľná. Chrumkavý, voňavý, nadýchaný... Prvýkrát sa mi stalo, že som zjedla takmer celý chlieb za päť minút.
Bezlepkové pekárne
Takmer v každej miestnej pekárničke majú v ponuke GF Mais bread (bezlepkový kukuričný chlieb). Je prirodzene bezlepkový, avšak vyrába sa spolu s ostatným pečivom, takže môže dôjsť ku kontaminácii. Vybrala som sa teda hľadať prirodzene bezlepkové pekárne a reštaurácie.
NoGlu – tieto výhradne bezlepkové pekárne a reštaurácie majú v Paríži tri pobočky. Navštívila som jednu z nich na Rue de Grenelle a objednala som si špenátový quiche so šalátom a bezlepkový muffin. Všetko chutilo perfektne. Na predaj majú aj kuchársku knihu s vlastnými receptami vo francúzštine aj angličtine.
- 16, passage des Panoramas, 75002 Paris 38
- Rue de Saintonge, 75003 Paris
- 69, Rue de Grenelle, 75007 Paris
Thank you, My Deer – 112, Rue Saint Maur, 75011 Paris, France
Bláznivý názov, ale táto malá reštaurácia je skutočne výnimočná. Majú vlastný bezlepkový chlieb, šaláty, polievky, sendviče a bezlepkové ravioli. A ako bonus – založili ju dve šikovné baby Soňa a Jana zo Slovenska :-). Rozhovor s nimi prinesiem už onedlho.
Chambelland – 14 Rue Ternaux, 75011 Paris
Wow, tak v tejto pekárni som skoro odpadla od úžasu. A to sa mne teda nestáva až tak často. Na výrobu bezlepkovej múky majú svoj vlastný mlyn v Provensálsku. V ponuke majú bezlepkový domáci chlebík, pečivo, koláče. Ich obchodík dizajnoval team architektov. Ach, ten Paríž...
Eric Kayser – hovorí sa, že tento významný francúzsky pekár má výrobu chleba vo svojej DNA. Narodil sa do rodiny pekárov a založili medzinárodnú firmu, ktorá pôsobí v rôznych častiach sveta. V Japonsku majú otvorených až 32 prevádzok. V roku 2013 začali vyrábať bezlepkový chlieb. V ponuke majú – pohánkový, cícerový, chlebík zo sušeného ovocia a Gonesský chlieb – pomenovaný podľa francúzskej provincie Gonesse vzdialenej asi 20 km od Paríža. Prevádzky pod názvom Maison Kayser sú po celom Paríži.
Atmosférou parížskych uličiek plných malých kaviarničiek a pekární som bola doslova očarená. Francúzi si dokážu pochutnávať na káve, koláčiku alebo croissante väčšinou v skorých ranných alebo potom vo večerných hodinách. Kaviarne sú plné ľudí všetkých vekových kategórií.