Mak môžu jesť deti zhruba po roku, alebo o niečo neskôr. Nebýva alergénom tak ako napríklad orechy, preto dobrý makovník alebo makové buchty si deti môžu dopriať.
Mak = hojnosť
Mak symbolizoval bohatstvo, a tak nechýbal na našich stoloch najmä počas sviatkov, osláv alebo na Vianoce. Makové koláče ponúkali hosťom na svadbách a krstinách. Na Vianoce u nás nesmú chýbať makové „bobaľky“, či opekance, koláče alebo klasický makovník.
O maku existujú i krásne slovenské piesne a porekadlá. Medzi tie najznámejšie patria Mak, mak, makovička, cip, cip cipovička alebo Čížiček, čížiček, vtáčik maličký, povedz mi čížiček, ako sejú mak.
V starých kuchárskych knihách sa hovorí dokonca o makovej polievke. Oficiálne sa spomína, že ešte v Uhorsku bol mak častým pokrmom Slovákov, a že sa najviac pestoval na Zemplíne, pri Bratislave a Nitre.
Dnes sa na Slovensku a v Čechách pestuje mak v rámci celej Európy najviac. Keďže mak je rastlina, z ktorej sa vyrába ópium a morfín (priemyselne sa spracúvajú do mnohých liečiv), je jeho pestovanie v mnohých krajinách zakázané a aj u nás potrebujete špeciálne povolenie, ak ho chcete pestovať vo veľkom (na ploche viac ako 100 metrov štvorcových).
Známa plodina už v minulosti
Mak pestovali v Mezopotámii, aj starí Sumeri 3000 rokov pred n. l., ale i Egypťania, ktorí používali ópium ako sedatívum (našli sa nádoby v tvare makovice), Gréci poznali jeho liečivé účinky, používal sa ako zdroj sily, využívali ho Arabi, Indovia, Číňania a ďalšie národy.
V súčasnosti sa pestuje napríklad v Barme, Laose, Thajsku (oblasť zvaná Zlatý trojuholník) alebo v Afganistane, Iráne a Pakistane (Zlatý polmesiac).
Mak je vhodný pre deti i tehotné
Mak je vhodný pre tehotné ženy ale i pre tých, ktorí trpia na osteoporózu. Má mnohé liečivé účinky a zlepšuje i pamäť.
Využiť sa dá kvet, napríklad ako odvar alebo čaj (pri liečbe nespavosti alebo na tlmenie kašľa), my však najviac poznáme malé sivomodré semienka. Tie sa využívajú hlavne v kuchyni pri príprave všakovakých, najmä sladkých pokrmov, ale i v lekárnictve či v kozmetike.
Mak obsahuje okrem spomínaného vysokého podielu vápnika i minerály, omega-6 mastné nenasýtené kyseliny, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, alkaloidy, veľa magnézia, železa, vitamínu E, kyseliny linolovej a kyselinu olejovú, fosfor, mangán, zinok a ďalšie látky.
Makový olej
Používa sa v kuchyni ale i v kozmetike. Dá sa použiť na studené i teplé jedlá. Makový olej je kvalitný a má vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín. Pomáha znižovať krvný tlak, účinkuje ako ochrana proti srdcovým ochoreniam. Má príjemnú ľahkú konzistenciu a krásne vonia. Práve jeho vôňa má upokojujúci účinok a je dobrý i na masáže. Ošetruje suchú pokožku a používa sa do kozmetických krémov a podobne.
Má priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Mak rozhodne patrí medzi tie najlepšie potraviny.
Dodávame však, že v makovom oleji nenájdete už skôr spomínaný vápnik, ten sa nachádza najviac v pomletom maku alebo v makových zrniečkach, ktoré musíte pohrýzť.
Prečo mak horkne?
Je to pre makový olej, ktorý sa uvoľní zo semienka. Keď už je olej na vzduchu, mastné kyseliny sa znehodnocujú a tvoria sa prchavé oxidované látky. Mak má potom nepríjemnú vôňu aj chuť. Odporúča sa pomlieť len toľko maku, koľko naozaj spotrebujete.
Biely mak
Vyskúšajte i mak bielej farby. Má chuť vlašských orechov a má vyšší obsah oleja, aromatických látok, viac vápnika, kyseliny linolovej, proteínov, fosforu a železa. Je to mak albín.
Všetkého veľa škodí
Pozor pri maku na správnu mieru. Pri jeho zvýšenej konzumácii sa môžu dostaviť nevoľnosť a bolesti hlavy, závrate. Je to spôsobené morfínom, ktorý mak obsahuje (ale len veľmi málo, na výrobu liekov sa používajú hlavne nezrelé makovice).
Makové rezance alebo buchty majú od povolenej dennej dávky naozaj ďaleko.
Ako tip skúste mak ponúknuť svojim deťom na doplnenie jedla, napríklad posypte makom jogurt, šalát alebo si vychutnajte dobré makové slíže s maslom ako zdravú večeru.