Niektorí ľudia odmietajú gumených medvedíkov, ovocie, ktoré nespadlo samo zo stromu, niektorí nejedia žiadne mliečne výrobky. V dnešnom článku vám priblížim rozdiel medzi rôznymi spôsobmi alternatívneho stravovania sa.
Vegetariánstvo
S tým, že je niekto vegetarián, sa stretávame veľmi často. Nekonzumuje mäso, väčšinou ani ryby. Môže však konzumovať mliečne, teda živočíšne výrobky. Lakto-vegetariáni jedia mliečne výrobky, ale nejedia vajcia, a ovo-vegetariáni zasenaopak, nejedia mliečne výrobky, ale vajíčka áno. Pokiaľ jedávate zdravé jedlá, z vegetariánstva môžete mať len prínos. Poznám však aj takých vegetariánov, ktorých jedálniček tvorí vyprážaný syr, tatárska omáčka a hranolčeky.
Vegánstvo
Vegán je človek, ktorý nekonzumuje žiadne živočíšne výrobky. Teda žiadne výrobky pochádzajúce od zvierat – mliečne výrobky, vajíčka ani med. Človek bol asi odjakživa všežravec a mäso bolo jeho prirodzenou súčasťou. Treba však poznamenať, že za posledné obdobie sa chov dobytka stal obrovskou mašinériou, obchodom... Najčastejšie dôvody, prečo ľudia prestanú konzumovať mäso, sú etické dôvody (láska k zvieratkám), zdravotné dôvody a ekológia. Produkcia mäsa totiž ničí životné prostredie.
Ľudia, ktorí konzumujú mäso, pozerajú na vegánov často s dešpektom. Sú skôr považovaní za individualistov, hipsterov. Pravdou však je, že práve títo ľudia sa zaujímajú o globálne zmeny. Hovorím z vlastnej skúsenosti a cesta, ktorou sa vyberáme, nie je úplne ľahká.
Na druhej strane, je stále viac a viac ľudí, ktorí sú alergickí na bielkovinu kravského mlieka alebo trpia intoleranciou laktózy. Pre nich sú úplne najvhodnejšie výrobky rastlinného pôvodu. Zároveň nie je úplne jednoduché nájsť v ktoromkoľvek meste vegánsku reštauráciu. Hoci je to už oveľa lepšie ako pred niekoľkými rokmi.
Frutariánstvo
Pri tomto type stravovania sa konzumujú iba plody – žiadne listy, ani korene. To znamená, že hlavne veľa ovocia, semiačok, orieškov a plodovej zeleniny. Surová rastlinná strava je veľmi zdravá, hlavne keď konzumujeme domáce, sezónne ovocie a zeleninu. Treba však určite dbať na to, aby nám nechýbali niektoré živiny.
RAW – vitariánstvo – surová strava
Vitariánstvo je forma vegánstva, pri ktorej sa potraviny spracovávajú maximálne pri teplote 42 stupňov Celzia. Jedlo sa pripravuje mixovaním, odšťavovaním a šetrným sušením. Keďže je varená strava na každom rohu, raw vitariáni musia mať naozaj pevnú vôľu.
Paleo
Vráťme sa do paleolitického obdobia. Ľudia boli len lovci a zberači. Paleo stravovanie vyraďuje zo svojej stravy priemyselne spracované potraviny, ako sú strukoviny, obilniny, mlieko aj pečivo. Ich jedálniček tvorí hlavne mäso, vajcia, orechy, masť. Prvé poľné plodiny, ktoré boli vysievané ľuďmi, boli rôzne druhy jačmeňa a pšenice. Vtedy došlo k radikálnej zmene v stravovacích návykoch človeka a začali sa šíriť civilizačné ochorenia – diabetes typu II., celiakia a iné autoimúnne ochorenia, hypertenzia, osteoporóza, Alzheimerova choroba. Strava sa stala bohatou na cukry a hlavne na lepok. Paleo stravovanie nás učí vrátiť sa späť k našim koreňom. Samozrejme, paleo nie je len o strave, ale o celkovom zdravom životnom štýle.
Nechcela som sa zbytočne zaoberať zápormi alternatívneho stravovania. Spôsobov ako „správne jesť“ nájdete na internete veľmi veľa. Avšak každý, kto sa rozhodne ísť v stravovaní iným smerom, by mal o výžive niečo vedieť. Keď prestanete s konzumáciou mäsa, vajec a mliečnych výrobkov, je dôležité nahradiť ich vhodnou alternatívou.