Počas sviatkov naše domovy spríjemnia arómy sviečok. Svojou vôňou nás opantajú i tradičné vianočné korenia, ktoré tvoria jedinečnú čarovnú arómu a patria k Vianociam.
Používame ich do sladkého vianočného pečiva, robíme si z nich voňavé čaje a pomáhajú nám i pri rôznych zdravotných ťažkostiach.
Škorica
Poznáme ju už viac ako 4 000 rokov. Voňavé, hnedé korenie sú kúsky kôry z mladých výhonkov stromu, ktoré sa sušia na slnku. Používame ju celú alebo pomletú. Napríklad do vareného vína, koláčov, perníkov, do konzervovaných potravín, krásnu arómu dajú čaju. Vôňa škorice vynikne i v kombinácii s jablkom alebo iným ovocím.
Škorica je vďačným materiálom i na vianočné dekorácie, sviečky. Využíva sa tiež v kozmetike.
Používa sa pri nechutenstve a tráviacich ťažkostiach, ale aj vtedy, keď ste vyčerpaní. Počas Vianoc ju užite, ak ste preplnení a pri ľahkých kŕčoch.
Klinček
Klinček sa niekedy používal pri zubných ošetreniach a pri zápaloch na miestne znecitlivenie. Je to vďaka klinčekovej silici, ktorá má vysoký podiel eugenolu s antibakteriálnymi a sedatívnymi vlastnosťami. Okrem iného tlmí bolesť a pomáha uvoľňovať kŕče.
Klinčekové korenie tvoria sušené neotvorené kvetné púčiky malého stromu. Pochádza z Ázie, Malajzie a Indonézie.
Vo vianočnom období sa používa do koláčov, medovníkov, do vareného vína ale aj do mäsa.
Podporuje chuť do jedla a trávenie. Klinček odpudzuje hmyz a využíva sa pri tlmení bolesti pri reumatizme.
Vanilka
Je druhom orchidey a vanilkový struk je jej plodom s malými semienkami, ktoré neklíčia. Na svete je asi 110 druhov vanilky. Rastie v subtropických a tropických krajinách. Vanilka pravá je z Mexika.
Vanilkové struky sa po fermentácii sušia. Okrem kuchyne sa využíva aj na liečenie nechutenstva, nespavosti, depresie, povzbudzuje mozog, telo, nervový systém a svojou vôňou najmä naše zmysly.
Nielen na Vianoce si ju dávame do pečiva, koláčov, medovníkov, pudingov, zmrzliny alebo likérov.
Aníz
Nízky strom sa už vo voľnej prírode nenachádza, pestuje sa v Ázii, v Číne alebo vo Vietname. Jeho plody majú hnedý hviezdicovitý tvar, zvyčajne s ôsmimi lupienkami.
Keď sú zrelé, pukajú a v jednotlivých lístkoch hviezdice sú lesklé hnedé semienka.
Anízovec pravý sa používa ako korenie do sladkého vianočného pečiva, kompótov a na výrobu badiánovej silice, aj do čaju.
Badián rozpúšťa hlieny, preto sa používa pri chorobách dýchacích ciest, pri tráviacich problémoch, zlepšuje metabolizmus.