Baktéria Salmonella enterica
- Salmonelóza sa najčastejšie prejavuje po konzumácii nedostatočne tepelne spracovaného jedla z hydiny a vajec.
- Môže sa objaviť aj v potravinách a nápojoch vystavených priamemu slnečnému žiareniu, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute.
- Baktéria je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách.
- Prenáša sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami.
- Ľudskému organizmu môže spôsobiť závažné zdravotné problémy. Pri ochorení je nebezpečná strata tekutín.
Príčiny salmonelózy
- Extrémne horúce počasie.
- Obdobie grilovačiek.
- Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rýchlo rastú.
„Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ povedala epidemiologička Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
Príznaky salmonelózy
- vysoká teplota,
- nevoľnosť,
- zvracanie,
- kŕčovité bolesti,
- zelené hnačky s prímesou krvi. Tie nastupujú už 6 až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla.
Trochu štatistiky
Počas apríla a mája na Slovensku ochorelo salmonelózou 270 ľudí a prepuklo sedemdesiatdva epidémií. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem, pričom ochorelo 169 ľudí.
To, že najväčší výskyt epidémií salmonelózy sa objavuje hlavne v letných mesiacoch, potvrdila aj Iveta Trusková, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR.
Prevencia
- Dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie pri príprave jedál.
- Hygiena v kuchyni pri varení a príprave potravín.
- Čistota pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobná hygiena.
- Nekonzumovať rizikové potraviny neznámeho pôvodu.
- Používať iba pitnú vodu.
- Chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
- Zeleninu a ovocie dôkladne poumývať pod tečúcou pitnou vodou.
- Nepoužívať potraviny po dátume spotreby.
- Dôkladné umývanie rúk pred prípravou jedla i počas nej.
- Zabrániť styku medzi surovými a uvarenými jedlami.
- Nezmrazovať znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny.
- Mäso kupovať iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení.
- Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny nosiť v lete v taškách s chladiacimi vložkami.
Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas 10 minút. Teplota musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.