Šunka, vajcia, suroviny na pečenie, zemiaky, jablká, banány, čokoládové vajíčka, mladé rastliny, cvikla, chren. Tieto potraviny nechýbajú v nákupnom košíku slovenských rodín, ktoré veľkonočné sviatky oslavujú a trávia doma.
Z mäsových výrobkov preferujú slovenské domácnosti údenú šunku, kuracinu, ale dokonca aj jahňacinu či zajaca.
V týždni pred Veľkou nocou sa v minulom roku (2017) predávali najviac:
- Banány
- Maslo
- Bravčové karé vcelku
- Kinder vajcia Surprise
- Pivo
- Rajčiaky cherry
- Olej
- Kurča a kuracie rezne
Rok predtým (2016) to boli tieto produkty:
- Banány
- Kinder vajcia Surprise
- Bravčové karé vcelku
- Maslo
- Jahody
- Káva
- Mlieko
- Mandarínky
Medzi ďalšie produkty, o ktoré majú zákazníci záujem vo väčšej miere patria:
- údené rolované plece / údené lahôdkové karé
- šunky - krájané
- Kofola / Coca cola
- vajcia, mlieko
- Kinder čokoláda, Marlenka
Jahňacina a kozľacina začali dokonca za posledné roky vytláčať kuracinu a hovädzinu. „Tento trend v gastronómii k nám prichádza postupne z Talianska,“ hovorí šéfkuchár Daniel Hrivňák. „Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak aj napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine.“
Slováci si zásoby na Veľkú noc dopĺňajú priebežne, bez ohľadu na termín výplaty. Využívajú akciové ponuky obchodných reťazcov, no najväčšie nákupy si predsa len nechávajú na poslednú chvíľu, tesne pred Veľkým piatkom.
„Najväčší nápor ľudí v obchodoch sa očakáva v stredu, a potom medzi sviatkami, v sobotu, kedy si prídu doplniť hlavne čerstvé potraviny ako napríklad chlieb a pečivo,“ konštatuje skúsenosti jedného z potravinových reťazcov Kvetoslava Kirchnerová.
Obsah veľkonočného stola sa jemne líši podľa regiónov. „Tradičné zvyky a jedálniček nachádzajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, dopĺňajú sa však o moderné potraviny,“ sumarizuje slovenskú Veľkú noc etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie SAV a dodáva: „Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál.“
Východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska. V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa, kozľa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč. Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč „calta“, vianočka, tvarohové a makové záviny potreté maslom.
Veľká noc pripadá tento rok na prelom mesiacov marec a apríl. Dá sa očakávať, že priemerný slovenský veľkonočný stôl bude opäť prekypovať hojnosťou tradičných jedál.