Chrípka nie je prechladnutie
To sa totiž prejavuje postupne, nie náhle ako chrípka. Kĺby bolia iba zriedkavo, častým sprievodným znakom je kašeľ. Nádcha a bolesť hrdla sa prejavia hneď od začiatku, teplota nie je vyššia ako 38 stupňov Celzia. Prechladnutie možno liečiť liekmi na zmiernenie kašľa či horúčky.
Spánok
Veľa oddychujte. Teplota nad 38 stupňov, bolesti kĺbov a hlavy, neznesiteľný tlak za očami, dráždivý kašeľ až bolesti hrdla vám ani nedovolia pracovať a hýbať sa. Na chrípku nezaberajú ani antibiotiká. Jediné, čo pomáha, je skutočne oddych a spánok. Naordinujte si posteľ aspoň na dva až päť dní.
Tekutiny
Veľa pite. Vyhýbajte sa alkoholu a sýteným, či príliš horúcim alebo studeným nápojom. Uprednostnite bylinkové čaje, zázvor, klinčeky, či čerstvo odšťavené ovocné šťavy.
Vitamín C
Dopujte sa ním čo najviac v akejkoľvek forme. Najideálnejšie cez konzumáciu ovocia a zeleniny v surovom stave: brokolica, chren, paprika, kyslá kapusta, červená repa, cesnak, jablká. Vitamín C je to, čo posilní telo zvnútra a dodá potrebné látky na rýchlejšiu rekonvalescenciu.
Otužovanie
Saunovanie aspoň raz do týždňa a horúci vzduch, ktorý inhalujete, pozabíja všetky vírusy.
Pravidelný pohyb
Aspoň pol hodinu denne si zacvičte alebo chodievajte pešo, na prechádzky do prírody.
Pravidelné vetranie
V kancelárii alebo doma na pár minút pootvárajte okná, aby ste vymenili vzduch v miestnosti. Robte to nielen vtedy, keď vás už chrípka zložila. Pravidelné vetranie sa odporúča ako forma prevencie a je dobré aj na znovuzískanie koncentrácie. Prísunom čerstvého vzduchu a hlbokým dýchaním si dostatočne okysličíte mozog a on vám to vráti vo forme kvalitného sústredenia sa a menšej únavy.
Umývanie rúk
Dostatočná hygiena je základom prevencie najmä v období šírenia sa rôznych vírusových ochorení.
Silná štvorka proti chrípke, ktorá vás postaví na nohy
1. Jablká
Najlepšie sú tie z vašej záhrady, alebo aspoň od lokálnych dodávateľov. Sú významným zdrojom vitamínu C. Pomáhajú svojimi účinkami proti rakovine pečene, hrubého čreva a konečníka. Obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá prečisťuje črevá. Až 80 percent dužiny tvorí voda, a jablko tak patrí medzi ovocie s najnižšou kalorickou hodnotou. Angličania majú o dôležitosti jabĺk pre náš organizmus pekné príslovie:
„An apple a day keeps the doctor away.“ – Voľne preložené: „Jedno jablko denne a lekára nepotrebujete.“
2. Kyslá kapusta
Spolu s jablkami patrí kvasená kyslá kapusta k najtradičnejším surovinám našich predkov. Je zdrojom vitamínov C, K, E a skupiny B a minerálov draslíka i vápnika. A je považovaná za prírodné probiotikum vďaka laktobacilom, ktoré obsahuje. Kyslá kapusta pomáha napríklad vtedy, ak to preženiete s alkoholom. Zároveň je aj vynikajúcim prostriedkom pri chudnutí. Môžete piť kapustovú vodu alebo jesť kyslú kapustu bez úpravy varením. Takto z nej získa telo najviac výživných látok. Surová môže niektorých nafukovať.
3. Zázvor
Ďumbier, zázvor alebo ginger! To všetko je tá istá rastlina, taký malý prírodný zázrak. Zaberá hneď na viacero problémov. Jeho účinky objavila už pred tisíckami rokov aj tradičná čínska medicína a využíva ho dodnes. Vyskúšajte recept našej food blogerky Evky – liečivú zázvorovú limonádu, ktorá pomáha nielen pri chrípke, ale aj pri migréne.
4. Cesnak
Vyskúšajte cesnak s medom a zázvorom v kombinácii s vyležaním pod perinou, zaručene do týždňa budete fit. Nie každý má rád jeho prenikavú vôňu a zápach, ale jeho účinok ako prírodného antibiotika je veľmi mocný. Okrem toho má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. V tele pomáha bielym krvinkám bojovať s infekciami a imunitný systém povzbudzuje pri rôznych infekciách vírusového, ako aj bakteriálneho pôvodu.