Sicílska kuchyňa je jedinečná. Vyplýva to z histórie tohto svojrázneho ostrova. Je ovplyvnená Arabmi, Grékmi, Španielmi, Francúzmi. Ako typický food turista som sa donekonečna prechádzala úzkymi uličkami a ochutnávala všetky možné street foody. Tomu ja neodolám asi nikde na svete. A naozaj sa oplatilo!
Začnime tým, čo je pre Sicíliu typické.
Ovocie – citrusy
Už v minulosti boli citrusy významným obchodným artiklom. Nájdete ich všade. Najčastejšie citrusové plody kúpite v stánkoch pri ceste od domácich farmárov. V úzkych uličkách, kde by ste zdanlivo ovocie hľadali márne, sú v ponuke najčerstvejšie druhy. Figy, citróny, sicílsky pomaranč, žlté melóny galia. Ochutnajte všetky a pocítite tú pravú sladkú chuť dozretého ovocia.
Olivový olej
Sicílska kuchyňa je mimoriadne zdravá už od základov. Pri príprave takmer všetkých jedál sa používa sicílsky olivový olej, ktorý sa zaraďuje medzi najkvalitnejšie na svete.
Medzi hlavné jedlá patria, samozrejme, ryby a dary mora. Domáci Sicílčania vedia z rýb pripraviť predjedlá, polievky a hlavné jedlá. Neodoláte!
Slané špeciality
Slanou špecialitou Sicílie sú arancini. Vyprážané ryžové guľky, ktoré sú plnené rôznymi ingredienciami – prosciuttom, syrom, paradajkami, hubami, pistáciami.
Nám najviac chutili arancini plnené šunkou a syrom.
Sladké špeciality
Ak Sicílčania v niečom vynikajú, tak sú to sladké dobroty a koláčiky. Cukrárskemu umeniu sa učili od Arabov. Azda medzi najznámejšie sladké špeciality patria cannoli – trubičky plnené všetkým možným, na čo si spomeniete – ricottou, čokoládou, šľahačkou... – ozdobené kúskami pistácií.
Moja dcéra si ich naozaj obľúbila. Vychutnáva si ich na večernej vychádzke mestom Trapani.
Vďaka klíme sa tu darí mandliam, pistáciám aj píniám. Mandle chutia naozaj vynikajúco, pretože Sicílčania do pomletých mandlí pridávajú cukor, vanilku, pomarančovú arómu a vyrábajú z nich marcipán.
Charakteristický nápoj
Mandľové mlieko musíte na Sicílii určite ochutnať. Z mandlí sa dokonca vyrába aj mandľové víno. A, samozrejme, mandľová sicílska granita s citrónovou príchuťou chutí úplne jedinečne.
Sicílske vína
Korene výroby vína siahajú na Sicílii až do čias antiky. Rozmanité vinárske oblasti sú zaliate slnkom a hrozno sa pestuje vo všetkých častiach Sicílie. Excelentné vína sa vyrábajú aj v okolí sopky Etna. Je tu totiž mimoriadne na minerály bohatá vulkanická pôda. Hrozno sa pestuje až do výšky 1 200 m nad morom a vína sa vyrábajú z modrej odrody hrozna Nerello Mascalese.
Marsala
S horúčavou v pätách sme sa vybrali objavovať toto malé mestečko v západnej časti Sicílie. Chceli sme si prezrieť vinice a ochutnať typické marsalské víno, ktoré sa preslávilo v celom svete. Centrum bolo plné ľudí a malých obchodíkov. V minulosti tu britský obchodník John Woodhouse – v roku 1773 zistil, že miestne víno, ktoré sa uchováva v pôvodných drevených sudoch, má vynikajúcu chuť a začal ho vyvážať do Anglicka. Postupne sa toto víno dostalo do obchodov po celom svete.
Takmer na každom rohu vás vítajú s niekoľkými pohármi v ruke a môžete ochutnať rôzne druhy. Víno má prekrásne farby – od jantárovej, rubínovej až po krvavočervenú. Ak máte záujem, obchodník vám vie porozprávať o histórii týchto vín, chuti a rôznych využitiach. Zaujímavá je aj samotná výroba týchto vín. Proces kvasenia sa totiž predčasne zastaví, aby sa pridal čistý vínny destilát, a tým si víno zachová aromatické látky z muštu. Jednoznačne sa toto mestečko oplatilo navštíviť.
A ako to máte vy? Radi pri cestovaní ochutnávate streed food, alebo radšej idete do typických reštaurácií?