Recept na liečivý čaj so zázvorom (či ďumbierom, ako sa mu u nás hovorí) pozná už asi každý z nás. Tento je však obohatený o špeciálne prísady, ktoré majú silne antibakteriálne účinky podobne ako samotný zázvor.
Spojením všetkých týchto ingrediencií dohromady a pri pravidelnom pití, sa však z tohto horúceho nápoja stáva silný súper v boji s každou virózou.
Na prípravu jedného čajníka (cca 1,2 litra) budete potrebovať:
- zázvor,
- 1 drievko škorice vcelku,
- 3 hviezdičky badiánu,
- 3 – 4 ks klinčekov,
- med,
- horúcu vodu.
Postup
1. Horúcou vodou zalejte nastrúhaný zázvor. Množstvo závisí od toho, koľko zázvoru v čaji zvládnete, čím viac, tým intenzívnejší je účinok.
2. Vložte škoricu, badián a klinčeky. Nechajte lúhovať asi 10 – 12 minút. Cez sitko preceďte do šálky, alebo rovno do druhej nádoby, celý čajník.
3. Pridajte aj med, ideálne do každej šálky čaju jednu dávku.
Tajný tip: pre zmenu môžete namiesto medu použiť na dochutenie či jemné prisladenie datľový sirup. Má antibakteriálne účinky provnateľné s jedným z najvzácnejších medov na svete – s novozélandskou manukou.
Treba ho však pridávať, podobne ako pri mede, až do mierne vychladnutého čaju, aby horúca voda nezničila jeho účinky. Želáme skoré uzdravenie.