Mäta je oddávna známa svojimi liečivými účinkami. Najčastejšie sa spája s trávením a podporou chuti do jedla, ale napríklad éterický olej z mäty má aj protivírusové účinky a dokáže spomaliť či zmierniť priebeh herpesu. Zmierni vracanie, nevoľnosť aj nadúvanie, podporuje vylučovanie žlče.
Mäta výborne „spolupracuje“ s ďalšími bylinkami a používa sa do čajových zmesí proti kašľu a zápalom horných aj dolných dýchacích ciest. V kozmetike má vďaka látke, ktorú obsahuje – mentolu, široké využitie. Používa sa v prípravkoch na ústnu hygienu, čistenie pleti až po sprchovacie gély. Je známa aj svojím protiplesňovým účinkom. Mentol sa používa ako ochladzujúci prostriedok na pokožku.
Mätu by nemali v akejkoľvek forme jesť deti do štyroch rokov, ktoré môžu byť citlivé na účinky mentolu. Nie je vhodná ani pre tehotné a dojčiace ženy, pre pacientov s problémami s obličkami či pečeňou. Mäta sa neodporúča ani pri žlčníkových kameňoch a refluxe.
Recept na mätový sirup:
- 5 litrov prevarenej vychladnutej čistej vody,
- 200 gramov mäty (celej rastlinky, aj so stonkou a pokojne môže byť aj o čosi viac),
- 5 kg trstinového cukru (môžete však použiť aj obyčajný rafinovaný cukor),
- 50 – 80 gramov (jedno balenie) kyseliny citrónovej (podľa chuti, dá sa použiť aj ctrónová šťava).
Postup:
1. Do prevarenej a vychladnutej vody vo veľkom hrnci či nádobe pridajte opláchnutú mätu a kyselinu citrónovú. Nechajte 12 hodín lúhovať. Potom mätu vyberte a vodu preceďte do veľkého hrnca. Pozor, musí byť o čosi väčší, keďže budete pridávať cukor a objem sa zväčší.
2. Cukor môžete pridávať postupne a priebežne ho miešať, alebo ho vysypať naraz a miešať občas, keď pôjdete okolo. Chvíľu to bude trvať, ale rozpustí sa. Hotový sirup prelejte do fliaš, ktoré uskladnite v chladničke. Kyselina citrónová sirup konzervuje, ale predsa len dlhšie vydrží v chlade.
3. Sirup je veľmi osviežujúci a ak použijete trstinový cukor, bude mať krásnu, medovú farbu. Sirup je skvelý ako základ pre nealkoholické, ale aj alkoholické mojito. Príjemne osvieži počas horúcich letných večerov.
Na zdravie!