Keď som objavila malé vrecko bezlepkových praclíkov, bola som úplne nadšená. V prepočte síce stáli 4 eurá, ale bolo mi to jedno. :-) Označenie bezlepkových výrobkov bolo len na niektorých produktoch, takže som bola nútená pozorne čítať zloženie. Prvé týždne boli náročne, mala som rôzne pocity, najčastejšia som bola naštvaná. Na zahraničných fórach som sa dozvedela informácie, ako už nebudem môcť jesť v žiadnej reštaurácii a ako budem celý život trpieť. Môj prvý bezlepkový chlieb som si kúpila vákuovo balený a keď som ho ochutnala, myslela som, že si zo mňa niekto robí žarty. Vtedy som si začala piecť vlastné pečivo.
Časom, samozrejme, na Slovensku pribudli a stále pribúdajú výrobcovia pečúci chutné bezlepkové výrobky, na ktorých si viem pochutiť. Neznášanlivosť potravín obsahujúcich lepok získava stále väčší mediálny priestor. Výsledkom je, že bezlepkové potraviny sa stávajú dostupnejšími v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných supermarketoch a pekárňach. Postupne som zistila, že aj v reštauráciách to nie je až také zlé… Dnes už síce mäso nekonzumujem, ale predtým som si dala okrem zeleninových polievok a šalátov aj steak či pečené kura s ryžou… Zamerala som sa hlavne na to, čo jesť môžem a bola som prekvapená výberom chutných bezlepkových jedál.
Mnohí z nás musia držať bezlepkovú diétu zo zdravotných dôvodov, zatiaľ čo iní sa rozhodnú žiť bezlepkový život pre diétne účely, alebo pre celkové zdravie. Bez ohľadu na to, aké sú vaše dôvody, verím, že pri návšteve reštaurácie alebo pri varení budete presvedčení, že ingrediencie v recepte budú zodpovedať vašim zdravotným potrebám.
Označenie bezlepkových potravín
Symbolom ochrannej známky bezgluténových výrobkov pre výrobcov a predajcov je preškrtnutý pšeničný klas. Na označenie obalu takýmto symbolom musia spĺňať prísne pravidlá stanovené Asociáciou európskych celiatických združení (AOECS).
Etikety celiatických potravín môžu byť po novom doplnené informáciou, že sú „vhodné pre osoby trpiace neznášanlivosťou gluténu“ alebo „vhodné pre celiatikov“. Keďže výroba potravín bez gluténu je technicky a finančne veľmi náročná, v ponuke bezlepkových potravín prevažujú produkty s nízkymi zostatkovými množstvami gluténu. Európske nariadenie zaviedlo pre celiatické potraviny dve základné označenia: bezgluténový a veľmi nízky obsah gluténu. Potraviny s označením „bezgluténový“ môžu obsahovať maximálne 20 miligramov gluténu na kilogram výrobku. Označenie „veľmi nízky obsah gluténu“ môžu výrobcovia uvádzať iba na obaloch tých potravín, ktoré obsahujú jednu alebo viac špeciálne spracovaných zložiek z pšenice, raže, jačmeňa, ovsa alebo ich krížených variantov, pričom obsah gluténu nesmie prekročiť 100 miligramov na kilogram výrobku.
Podeľte sa s nami o skúsenosti s označovaním celiatických potravín.