Jedlé gaštany obsahujú množstvo vitamínov, vlákninu, pôsobia antioxidačne a sú dokonca prevenciou pred vznikom rakoviny. Dobrou správou je, že sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Nemusíte sa báť ani priberania, pretože gaštany nemajú takmer nijaké kalórie. Doprajte si ich preto počas jesene aspoň párkrát a objavte čaro hnedých plodov. Ich príprava vám zaberie len zopár minút. Poradíme vám, ako na to.
Voda a para pre dokonalé pečené gaštany
1. Narežte gaštany pozdĺžne, alebo do tvaru písmena X tak, aby ste čo najmenej zasiahli jadro.
2. Namočte ich do studenej vody a nechajte ich tak aspoň hodinu.
3. Pred pečením ich 10 minút varte.
4. Vylejte vodu a nechajte ich chvíľu posušiť.
5. Položte ich na plech s alobalom a vložte do vopred vyhriatej rúry.
6. Pečte ich pri teplote 190 – 200 stupňov.
7. Počas pečenia ich občas pofŕkajte horúcou vodou, aby sa sparili.
8. Do spodnej časti rúry vložte menší hrniec s horúcou vodou.
9. Do 20 minút by mali byť gaštany upečené.
Varené na skvelé pyré
Mnohí uprednostňujú pred pečením konzumáciu varených gaštanov. Takéto sa môžu použiť na pyré, či na mrazenie.
Variť gaštany môžete dvoma spôsobmi:
1. Narežete ich a vložíte do vriacej vody na približne 15 minút.
2. V celosti nenarezané varte rovnako, no predĺžte čas varenia o ďalších 15 minút.
Zamrazte ich na neskôr
Gaštany nemajú dlhú trvanlivosť, rýchlo sa vysušia, alebo pri nesprávnom skladovaní sa môže na nich objaviť pleseň. Ak ich teda nechcete konzumovať ihneď, radšej ich zamrazte. Pre neskoršie použitie ich uskladnite v mrazničke s nasledovným postupom:
1. Umyte plody gaštanov vlažnou vodou.
2. Rozrežte ich na polovicu.
3. Vložte ich na 3 – 5 minút do vriacej vody.
4. Nechajte ich vychladnúť.
5. Zbavte ich šupky.
6. Zamrazte.
Opekané na ohni
Lahodná vôňa opekaných gaštanov v meste je v jesenných mesiacoch neodolateľná. Gaštany majú najvýraznejšiu chuť práve opekané na ohni. Ak chcete vyskúšať tento spôsob prípravy, zabezpečte si špeciálne perforovanú panvicu. Pomocou nej zvládnete pripraviť gaštany aj vo vašej kuchyni. Ďalšou možnosťou je príprava gaštanov pomocou záhradného grilu. Za 15 minút budete mať fantastické gaštany s pravou jesennou atmosférou.