Príliš spracované sú aj obyčajné sušienky
„Ultra-spracované“ potraviny sa vyrábajú prostredníctvom mnohých priemyselných procesov, obsahujú množstvo umelých príchutí, farbív, sladidiel, soli, ale aj tukov a emulgátorov. Patria medzi ne „hotové“ balené jedlá, spracované mäso a údeniny, sladkosti, ako sú zmrzlina, cukríky, sušienky, rôzne druhy koláčov a pečiva.
Už dávnejšie výskumy naznačili, že čoraz vyššia spotreba tohto typu potravín môže mať priamy vplyv na rastúce riziko vzniku obezity, kardiovaskulárnych ochorení a rôznych druhov rakoviny.
Podľa jednej z nových štúdií Parížskej univerzity vzniká reálna hrozba predčasných úmrtí, pokiaľ veľkú časť našej stravy tvoria „ultra-spracované“ potraviny.
Jeme ich priveľa
Výskumníci analyzovali údaje od viac ako 44-tisíc dospelých ľudí vo veku 45 rokov a viac žijúcich vo Francúzsku. Tí pravidelne vypĺňali dotazníky o potravinách, ktoré skonzumovali počas predchádzajúcich 24 hodín.
Vysvitlo, že priemerne 30 % kalórií, ktoré denne prijali, pochádzalo práve z „ultra-spracovaných“ potravín. Počas 7 rokov trvajúceho experimentu zomrelo 600 účastníkov. Podľa vedcov bolo každé 10-percentné zvýšenie podielu „ultra-spracovaných“ potravín v strave účastníkov spojené s 14 % vyšším rizikom úmrtia.
Samozrejme, ide iba o riziko, neznamená to, že tento výskum potvrdil priamy vplyv „ultra-spracovaných“ potravín na predčasné úmrtie človeka, ktorý ich konzumuje.
Podľa expertov je však potrebné hovoriť o týchto rizikách a ďalej ich skúmať. Chemické látky v rôznych príchutiach či farbivách môžu mať škodlivé účinky na ľudský organizmus a pri dlhodobom pôsobení aj ovplyvniť vznik závažných ochorení.